2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

Csíkszeredában a Maros Művészegyüttes

Ma lép színpadra Csíkszeredában a Maros Művészegyüttest a Hargita Együttes vendégeként. A megalakulásának 60. évfordulóját tavaly ünneplő marosvásárhelyi társulat Most múlik című műsorát mutatja be ma este 6 órától a csíkszeredai Városi Művelődési Házban.

Könczei Árpád koreográfus szomorú-vidám játékként jelölte meg az előadás műfaját, mottóként pedig a következő két idézetet választotta: „A verseny lovaknak való, nem embereknek” (Bartók Béla), és „Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek” (Kassai Lajos, lovas-íjász).
Az alkotó így vall művéről:
„A humor, a paródia, a szatíra az ember egyik legfontosabb eszköze és lehetősége is.
Sikerorientált korban élünk. A média is azt sugallja, mindenki sikeres lehet egy darabig, ha nem is egy évig, egy hétig vagy egy napig bizonyosan. Utána jöhet a következő »versenyző«.
A Most múlik című előadás az elmúlt másfél évtized népzene-néptánc, az úgynevezett »folklór« színpadi megjelenítéséből, különböző formáiból inspirálódott. Feldolgozás, táncszínház és táncverseny címszó alatt majdnem minden revüsödik – piros nadrágos férfiak, eltúlzott mozdulatok, öncélú térformák, lehetőleg szaladva táncolt motívumokkal, felgyorsult zene és tánc, úgynevezett világzene-világtánc. Ha meg nem revü, akkor »lila köd«. A Most múlik a humor és a paródia eszközeivel magát a népzene és néptánc mai színpadi, de akár táncházi formáit is görbe tükör elé kívánja tenni. Nemcsak a kortárs néptánc lehet kérdéses, hanem a megrögzött »eredetihez« való ragaszkodás is. Válságban van-e a néptánc, elavult-e, és van-e még táncházmozgalom, vagy csak vásár, és abból is a kirakodó. És akkor születik-e újabb csillag? A cím természetesen szimbolikus, a szemünk előtt tűnik el, múlik el a tradíció, átalakul a hagyományos népzene és néptánc, és utal a slágerre is, vagyis ez recept lehet a sikerre.”
Az előadásra a jegyek megvásárolhatók elővételben, illetve az előadás előtt a Városi Művelődési Ház jegypénztárában 12 lejért, diákoknak, nyugdíjasoknak kedvezményesen 10 lej. A jegypénztár nyitvatartási ideje: hétköznapokon 10–13 és 17–19 óra között. Helyfoglalás telefonon is lehetséges a 0266–314472 telefonszámon.

Kapcsolódó cikkek:

14,355RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb