Csíkszereda fellebbezni fog

43

Megfellebbezi a Diszkrimináció­ellenes Tanács döntését Csík­szereda polgármesteri hivatala – tudtuk meg Antal Attilától, a város polgármesteri jogkörökkel felruházott vezetőjétől. Csíkszereda polgármesterének intézményét azért büntetné az említett testület, mert a humánerőforrás irodába való alkalmazáshoz tartott referensi vizsgán feltételként szabták a magyar nyelv ismeretét.

„Aborszéki polgármester után a csíkszeredai RMDSZ-es polgármesterre is sor került, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács a románok etnikai alapon való diszkriminációja miatt büntetést kapjon” – közölte a blogján január 25-én Dan Tanasă. A közismert beadványkészítő a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) vezetőjeként azért jelentette fel Csíkszereda polgármesterét, mert 2014 novemberében két álláshirdetésben is a magyar nyelv ismeretét jelölte meg kötelező feltételként. Ekkor a humánerőforrás irodába, valamint az urbanisztikai és területrendezési irodába kerestek munkatársakat. Az ADEC mindkét hirdetés kapcsán feljelentést tett 2015 májusában a Diszkriminációellenes Tanácshoz, de a tanács csak a humánerőforrás iroda esetében állapította meg a diszkrimináció tényét és rótt ki tavaly decemberben 2000 lejes bírságot.
Dan Tanasă rövid összefoglalót is közöl arról, hogy eddig hány esetben járt sikerrel hasonló értelmű beadványa. E szerint Csíkszereda polgármesterét, Rá­duly Róbert Kálmánt többek között 2005-ben 5 millió régi lejre, 2012-ben pedig 600 lejre büntették a románok etnikai alapú diszkriminációja miatt, 2015 decemberében pedig ugyanezért figyelmeztetésben részesült.
2015 júniusában a Diszkriminációellenes Tanács Borszék polgármesterét és helyi tanácsát büntette 4000 lejre egy helyi lap csak magyar nyelven való kiadása miatt, s hasonló okból már Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere is kapott 600 lejes büntetést 2013 novemberében.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek