2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Csíkszentmihályon a legnagyobb a baj

Megyeszerte árvizet okozott a tegnapi hóolvadás: a csíki, az udvarhelyi, a gyergyói és a hévízi térségből is érkezett bejelentés ár alá került udvarokról, feltelt pincékről. A legnagyobb áradás feltételezhetően Csíkszentmihály községben volt, ahol mintegy 30 pincét áraszott el a hegyekből lezúduló hólé.

Kijárat az óvodából kizárólag gumicsizmában. Elöntötte az utat a víz Fotó: László F. Csaba

A megyei tanácstól éppen sánctakarításra kértünk támogatást, hogy megelőzhessük az árvizeket, és amikor a levelet délben elküldtük, akkor szembesültünk vele, hogy mekkora a baj – közölte Izsák-Székely Lóránt csíkszentmihályi polgármester, akivel a délutáni órákban jártuk körbe az árral küzdő községközpontot.
A polgármesteri hivatal mellett megállás nélkül töltötték a homokzsákokat, igyekeztek menteni a menthetőt. Négy falurészen – a Gödrös úton, Csigafalvában, Tőkeszegében és Csoroszában – vált kritikussá a helyzet: az utak víz alá kerültek, udvarokat árasztott el a hólé, helyenként pedig a pincék is eláradtak. A falubeliek szerint minden hóolvadáskor ez történik, a vízelvezető árkok mélyítésével és gondos takarításával enyhíteni lehetne a károkat, de teljes mértékben talán azzal sem lehetne megelőzni az áradást.
– Reggel még teljesen fehérek voltak a dombok és a hegyoldalak, aztán erőteljes olvadás következett. 10 óra környékén kezdett nőni a patakok vízszintje, délben már az úton folyt a víz – mondta Izsák-Székely Lóránt.
– A víz mindig a régi árkon folyt le, de a szomszéd feltöltötte, arra hivatkozva, hogy fel szokott telni tőle az ő pincéje. Így viszont 9-10 háztartás kerül rendszeresen víz alá – panaszolta egy csigafalvi lakos.
Ajnádon hamar lefutott az ár, a községközpontban viszont egész nap az utakon hömpölygött a víz. Dobos László alpolgármestertől megtudtuk: mintegy 350 zsákot osztott szét a községháza, a homokot is az önkormányzat biztosította. Izsák-Székely Lóránt szerint körülbelül 30 pincébe áramlott be a víz.
Csíkdelnén a Borzsova-patak, Csíkpálfalván az Aracs-patak öntött ki és okozott galibát. Utóbbi településen a víz útját egyengető lakók megjegyezték: az új aszfaltút szintjét nagyon megemelték, ezért a korábbiaknál is nagyobb a hóolvadáskor egyébként rendszeres áradás.
Adrian Pănescutól, a Hargita Megyei Prefektusi Intézmény szóvivőjétől megtudtuk: a nap folyamán hat településről érkezett árvíz-bejelentés.
– Maroshévízről szóltak legelőször, ott néhány udvar és istálló telt fel vízzel, két borjút menekíteni is kellett. Gondok voltak Gyergyószárhegyen és Gyergyó­szentmiklóson is, továbbá Csíkszeredában két ponton is: Zsögödben a Fitód-patak árasztott el négy udvart, a Lukoil-benzinkútnál pedig jégtorlasz került a csatornarendszerbe, és emiatt került víz alá az európai út. Székelyudvarhelyen és Felsőboldogfalván is vízzel telt fel néhány udvar – nyilatkozta a szóvivő.

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb