2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Csíkszentkirályiak Krasznahorkáért

Az 1989-es rendszerváltás után lehetőség adódott, hogy Erdélyből is szabadon kitekintsünk a határon túlra, olyan baráti kötelékeket keressünk, amelyek Csíkszentkirály révén összekötnek bennünket.
Így történt, hogy hosszú, több évszázados mélységes csend után, 2002-ben Csíkszentkirályon kiadtunk egy rövid monográfiát, amely ismertette a tőlünk elszármazott Andrássy-család történetét. És ekkortól kerestük az alkalmat, hogy felvehessük a kapcsolatot az Andrássy-családnak otthont adó Krasznahorkaváraljával. A felvidéki Kraszhanorkaváralját és az erdélyi Csíkszentkirályt a magyar történelemben is jelentős szerepet játszó Andrássy-család több száz éves történelme köti össze. Továbbá összekapcsolja a két települést az a XVI. században élt Andrássy Péter, aki a család utolsó csíkszentkirályi sarja, és a felvidéki, krasznahorkai ág megalapítója, és akinek utódai nemesi előnévként felvették és büszkén viselték mind Krasznahorka, mind Csíkszentkirály nevét.
Krasznahorkaváraljával a kapcsolatfelvétel 2007 pünkösdjén történt, amikor Szarka István polgármester úr vezetésével küldöttség érkezett Csíkszentkirályra. A személyes kapcsolatfelvételt testvértelepülési szerződés aláírása követte, a vár gyűléstermében, majd újabb és újabb baráti és kulturális bemutatkozók, találkozások Csíkszentkirályon és Krasznahorkaváralján. 2011-ben Csíkszentkirály Önkormányzata székely kaput adományozott Krasznahorkaváraljának.
2013 pünkösdjén egy csodálatos, Andrássy-címeres zászlót kaptunk ajándékba a krasznahorkai küldöttségtől. A zászló átadására és megáldására pünkösdvasárnapján, a csíkszentkirályi római katolikus templomban került sor. Akkor mi, csíkszentkirályiak úgy éreztük, hogy az Andrássyak annyi sikertelen próbálkozás után, végre, szimbolikusan visszatérhettek őseik földjére, szülőföldjükre.
2012. március 10-én megrendülten fogadtuk a hírt, miszerint ég a vár, lángokban áll az Andrássyak otthona. Nyomban megfogalmazódott bennünk a segíteni akarás, a segítségnyújtás, segíteni, mint testvér a testvérnek. Felvettük a kapcsolatot településünk lakóival, a környékbeli vállalkozókkal, amelynek nyomán, a nehéz gazdasági helyzet ellenére, sikerült összegyűjteni 2000 eurónak megfelelő összeget. Tudjuk, ez az összeg csepp a tengerben, kevés a tűz okozta kárhoz mérten, de fogadják olyan nagy szeretettel, mind amilyen nagy szeretettel szerveztük a gyűjtést, amelyet most átadunk Önöknek. A vár tragédiájáról idén július elején Vasik János, a Pátria Rádió szerkesztő-riportere tartott Csíkszentkirályon vetítéssel egybekötött előadást. A szomorú képsorok után bizakodóan néztük az épülő, újjászülető várat.
Bízzunk abban, hogy a vár új harangjai minden értelemben egy új, jobb korszak kezdetét jelentik. Mi csíkszentkirályiak azt kívánjuk, hogy a megkonduló várharangok vigyék magyar népünk imáját és kérését az égiek felé, hogy a Mindenható őrizze meg gondoskodó szeretetét Szent István országa fölött, tartsa meg hitében, anyanyelvében újabb 1000 esztendőre, és ahogy a krasznahorkaváraljai férfikórus énekli: „Feltámad a fejedelem, miénk lesz a győzedelem.”
Ebben segítsen a csíksomlyói Boldogságos Szűzanya!
(Elhangzott 2015. szeptember 13-án, az adomány átadása alkalmával.)

Székely Ernő polgármester, Csíkszentkirály

lev_harang

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb