Csíkszentkirály: Korszerű infrastruktúra megvalósítása a cél

Csíkszentkirály Polgármesteri Hivatala is azon dolgozik, hogy minél korszerűbbé tegye a községet, minél otthonosabbá varázsolja lakói számára. Számos beruházást eszközöltek a településen: néhol már látható a befektetett munka, más helyen csupán a kivitelezési terv készült el.

Székely Ernő: a temetősétányra vagyok a legbüszkébb                                                           Fotó: László F. Csaba

Csíkszentkirály sem marad ki a sorból: több kilométer utat aszfaltoztak a Helyi Fejlesztési Országos Program finanszírozásából (PNDL). A községi utak 98 százalékát már aszfaltburkolat fedi, a maradék 2 százalékot a kisebb zsákutcák teszik ki, amelyek hosszúsága összesen 450 méter.
Hargita Megye Tanácsával közösen tervben van a megyei utak melletti járdák építése. Az Olt hídjától Csíkszentimre határáig néhány éve már elkészítették önerőből ezeket a járdákat, most a Büdösfürdő felé vezető út mentén akarnak dolgozni. Az előtanulmányok elkészültek, a megyei önkormányzat elfogadta azokat, most a kivitelezési terv elkészítése következik.
Az önkéntes tűzoltó-alakulatot is gyarapították: új garázst építettek az újonnan vásárolt szerkocsinak. Azelőtt egy 1950-es évjáratú tűzoltókocsival rendelkeztek, azt cserélték le tavaly egy nagyobb, sokkal jobb felszereltségű járműre, amelyet a község önerőből vásárolt meg. Mérete miatt nem fért el a régi garázsban, emiatt volt szükség az új épületre.
A Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) keretében már aláírtak csatornabővítésre egy szerződést a finanszírozó hatósággal. Mivel a papírmunkák sok időt felemésztettek, az időjárási viszonyok miatt idén már nem tudnak hozzáfogni a munkálatokhoz.
Halottak napja közeledtén említette a polgármester, hogy Hargita Megye Tanácsa támogatásával, valamint önerőből a temető sétányainak 60 százalékát korszerűsítették, a hátralevő részt jövőben kívánják elkészíteni, amikor összegyűl hozzá a szükséges pénzösszeg.
− A temetősétányra vagyok a legbüszkébb, mert elmondhatom, hogy Alcsíkon, beleértve Csíkszeredát is, ilyen sétányokat nem igazán lehet látni – nyilatkozta elégedetten Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere.
Hozzátette, nagyon igyekeztek a munkálatokkal, hogy halottak napjáig befejezzék a munkát.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb