Csíksomlyóra látogat a pápa?

Ma várható a hivatalos bejelentés

301

Nem hivatalos információk szerint Románia több városába is ellátogat május végén, június elején Ferenc pápa. A helyszínek egyike Csíksomlyó, de a római katolikus egyház feje nem a búcsú alkalmával keresi fel a kegyhelyet. Értesüléseink szerint ma jelentik be hivatalosan a Szentatya érkezését.

Fotó: bumm.sk

Ferenc pápa csíksomlyói látogatása régóta foglalkoztatja a híveket, a Szentatya az utóbbi években többrendbeli meghívást kapott a pünkösdi búcsúba. Ugyan nem Csíksomlyóra, de Romániába tavaly Klaus Johannis államelnök és Viorica Dăncilă miniszterelnök is meghívta. Tegnap a román sajtóban – először a Q Magazine-ra hivatkozva – jelentek meg hírek az érkezésével kapcsolatban, de hiába kerestünk egyházi és politikai vezetőket is, senki sem nyilatkozott érdemben.
Úgy értesültünk, hogy a hírzárlat ma feloldódik: mára várható ugyanis a pápai látogatás hivatalos bejelentése. Úgy tudjuk, hogy Csíksomlyóra június 1-jén, tehát a búcsú előtt egy héttel érkezik meg Ferenc pápa. Sajtóértesülések szerint egyébként május 31-én érkezik Bukarestbe, ahol elsőként az államelnökkel találkozik, majd az ortodox és a katolikus egyházi vezetőkkel. A Nemzet megváltása-székesegyházban közös imát tartanak, majd misét celebrál a szintén bukaresti római katolikus Szent József Székesegyházban. A nem hivatalos hírek szerint a főváros mellett Jászvásárt, Balázsfalvát és Csíksomlyót keresi fel.
A látogatásról – a római katolikus egyházi vezetőkhöz hasonlóan – nem nyilatkozott Kelemen Hunor RMDSZ-elnök sem. Őt arról is kérdeztük, hogy amennyiben valóban Csíksomlyóra látogat Ferenc pápa, az előremozdíthatja-e a búcsú UNESCO-s világörökségi jegyzékbe vételét. Válaszában elmondta: azt reméli, hogy a kormány ismét beterjeszti a dossziét, de ennek egyelőre procedurális akadályai vannak – nincs például kinevezett országos bizottság.
Megkerestük Hegedüs Csilla RMDSZ-alelnököt is, aki az UNESCO-s felterjesztésen dolgozó csapat koordinátoraként tevékenykedik.
– Amennyiben ez a látogatás valóban megtörténik, a Kárpát-medence legnagyobb katolikus búcsújának világörökségi kérdése az egyik olyan téma – egyebek mellett a Batthyáneum vagy általában a visszaszolgáltatások mellett –, amely terítékre kell hogy kerüljön. Ha valóban idelátogat Ferenc pápa, erre fel fogunk készülni – fogalmazott Hegedüs Csilla.
Ferenc pápa egyébként a második szentatya lenne, aki Romániába látogatna. Ilyen eddig egyszer történt: II. János Pál 1999-ben tette tiszteletét az országban, egyben az volt az első alkalom, hogy a katolikus egyház legfőbb méltósága ortodox többségű államba látogatott.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.