kedd, december 1, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Csíksomlyóra jön a Missziós kereszt

Október 4. és 9. között a gyulafehérvári egyházmegyébe érkezik a magyar szentek egyedülálló ereklyetartója, a Missziós kereszt. Holnap 18 órakor ünnepélyes szentmisén fogadják a csíksomlyói kegytemplomban, ahol egészen vasárnapig megtekinthető lesz.

A három méter magas, tölgyfaborításokkal díszített Missziós kereszt, a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szimbóluma, ereklyéje a közepében elhelyezett ezüsttokban látható. A keresztet Ozsvári Csaba ötvösművész alkotta és 2007-ben alították fel először a városi misszió alkalmával. 2017-ben Ferenc pápa megáldotta Rómában. Egy évvel később elindult, hogy bejárja a Kárpát-medencei egyházmegyéket a 2020-as kongresszus előkészítéseként.
– A kereszt nagyon fontos jelkép, Jézus Krisztus végtelen szeretetét ábrázolja, aki jelen van az oltáriszentségben – nyilatkozta lapunknak Albert Leánder csíksomlyói templomigazgató, hozzátéve: – az erdélyi egyházközségben csak öt napot maradhat a kereszt, ezért gondolta a szervezőbizottság, hogy Csíksomlyón közösségbe gyűjti a papságot és a híveket, hiszen az együtt imádkozásban öröm és hálaadás van.
Holnap 18 órakor ünnepélyes szentmisén fogadják a Missziós keresztet, a főcelebráns P. Urbán Erik OFM ferences tartományfőnök. Szombaton 11.30-tól szentmisét tartanak, az elmélkedést Hajlák Attila István imecsfalvi plébános vezeti, majd ezt követően Veress Sándor kászonújfalusi plébános, a NEK-re való készületi év hazai koordinátora katekézist tart az eucharisztikus kongresszusról. 14 órától szentségimádás kezdődik, majd 16 órától elmélkedés Aki az Eucharisztiában nekünk adta magát címmel, Csíki Szabolcs csíkdelnei plébános, székelyföldi ifjúsági lelkész koordinálásával. Ezt követően imaórát tartanak a Szűzanyához, majd elsőszombati Mária-köszöntő szentmise és körmenet kezdődik.
Vasárnap 16 órakor a ferences atyák keresztútjához lehet csatlakozni, amit rózsafüzér imádság, majd 18 órától szentmise követ Veress Sándor celebrálásában, később szentségimádás.
Hétfőn Hargitafürdőn igeliturgia keretében fogadják a Missziós keresztet délelőtt 10 órakor, ezt közös zsolozsma, a magyar szentek litániája és a keresztben elhelyezett ereklyéhez kapcsolódó gondolatok követik. 12 és 15 óra között szentségimádást tartanak, majd bűnbánati liturgia kezdődik, 17 órától pedig szentmise, amelyet Tamás József püspök mutat be.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb