2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Csíksomlyó mint szakrális tér

Ilyen fotóalbum még nem jelent meg a kegyhelyről: olyan eseményeket elevenít fel, ahol nem voltunk jelen, de érzéseket vált ki belőlünk – méltatta Urbán Erik OFM ferences tartományfőnök Balog László és Molnár Attila Csíksomlyó mint szakrális tér című kötetét tegnap, a csíkszeredai magyar főkonzulátus dísztermében megtartott könyvbemutatón.

Szerzők és támogatók. Urbán Erik OFM szerint is egyedi a kiadvány Fotó: László F. Csaba

Balog László ugyanakkor elmondta: az esemény önmagában nem pusztán könyvbemutató, ugyanis a kötetben is látható képekből egyúttal tárlat is nyílt a csíkszeredai magyar főkonzulátus dísztermében. Mint részletezte, „óriási gyűjtési folyamat” volt, amíg sikerült az albumra való képmennyiséghez jutni. Itt azonban nem állnak le a munkával, tervezik, hogy jóval nagyobb terjedelmű, reprezentatív kötetet adnak ki a későbbiekben 300-400 fotóval, ugyanis találhatók egészen egyedi fotók is azok között, amelyek végül most nem kerültek be az albumba a válogatás után.
Hozzáfűzte: a kötet borítóját Ádám Gyula tervezte. Szóvá tette ugyanakkor, hogy a marosvásárhelyi állami levéltár igazgatójával megyűlt a baja, amikor néhány Orbán Balázs-fotót kért tőle. Elmondása szerint „packáztak” vele.
Molnár Attila a könyvbemutatón elmondta: a gyűjtőmunka során volt egy rendkívüli napjuk, amikor 130 kép gyűlt össze 24 óra alatt.
A képanyagot az Erdélyi Magyar Fotográfiai Múzeumért Egyesület tagjai tudományosan is feldolgozzák és a csíksomlyói ferences kolostor rendelkezésére bocsátják.
A kötet egyébként négynyelvű: magyarul, románul, angolul és olaszul ismertet. A kiadványt a Petőfi 36 projekt támogatta, amelynek ez egyben a „nulladik” projektje. Vizi Balázs, a projekt vezetője elmondta: az a céljuk, hogy elsősorban a helyi közösségnek adjanak, ezért támogatták az album elkészítését.

Kiss Előd-Gergely

Előző cikkNosztalgia
Következő cikkVisszatekintő (június 12.)

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb