2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Csíksomlyó – másképp

Harmincéves a magyar kormány által finanszírozott Partiumi Keresztény Egyetem. Erdély első magyar nyelvű, akkreditált egyeteméről, a partiumi campus kialakításáról a nagyváradi universitas rektora beszélt Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető mikrofonja előtt. Szóba kerülnek a járványhelyzet miatt bevezetett változtatások, és a jelentkezési lehetőségek is, hiszen az egyetem a magyarországi diákok körében is népszerű.

Négyszázhuszonöt éves a Szeben megyei Vízakna református gyülekezete, de templomuk jóval korábban épült, ékessége, legrégebbi építészeti eleme a bejárati kaput díszítő 13. századi életfa – dombormű. A templomot századokon át közösen használta a helyi szász evangélikus és a magyar református gyülekezet. Csíki-Mákszem Lóránd református lelkész mutatja be a műemlék épület múltját és jelenét Erdei Edit-Zsuzsánna interjújában.

sdr

A trianoni békediktátum 100. évfordulójához kapcsolódva, ötödik előadásával folytatódik Szász István Tas sorozata.

Az idei pünkösdhétfőn a máriaradnai kegytemplom felszentelésének 253. évfordulóját ünneplik. Az alföld és a Zaránd-hegység nyugati dombságai találkozásánál fekvő Máriaradna az Osztrák–Magyar Monarchiában Mariazell után a második legfontosabb búcsújáróhely volt, elsősorban a bánsági és a dél-alföldi hívek számára, az itt őrzött Mária-képnek csodatévő erőt tulajdonítottak. Pataky Lehel Zsolt összeállításából fény derül a legutóbbi időkig igen látogatott település jelenére is.

 

Adás: Kossuth Rádió 2020. május 30., szombat, helyi idő szerint 19.02-19.30.

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb