Csikorgó fagyok jönnek

137

A következő két éjszaka akár –25 Celsius-foknál is hidegebb lehet a Csíki- és a Gyergyói-medencében. A készenléti felügyelőség mentőegységei járőrözni fognak, és arra kérik a lakosságot is, hogy azonnal szóljanak nekik, ha elesett embert látnak. Csak péntek délutántól enyhül az időjárás.

Jégcsapok az ereszen. Marad a hideg Fotó: László F. Csaba

Az Országos Meteorológiai Ügynökség narancssárga jelzést rendelt el az ország 29 megyéjére, köztük Hargita megyére is. Nagy a valószínűsége, hogy a jelzést meghosszabbítják, ugyanis a Marosvásárhelyi Regionális Meteorológiai Állomás munkatársa szerint csak péntek délutántól várható felmelegedés.
– Mára enyhül a havazás és a szél, az éjszakák azonban még hidegebbek lesznek. A szerdáról csütörtökre virradó éjszakán a Csíki- és a Gyergyó-medencében –23 és –24 Celsius-fok körüli hőmérsékletekre számíthatunk, a péntekre virradó éjszakán azonban akár –25 fok alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála. A front északkeletről érkezik, ezért meglehet, hogy Gyergyóalfaluban mérjük a legalacsonyabb hőmérsékletet – közölte az ügyeletes meteorológus. Udvarhelyszéken – 15 fokos éjszakai hőmérsékletre számíthatunk.
A nappali csúcsértékek sem érik el a –10 Celsius-fokot. Csak péntek délutántól, estétől várható enyhülés.
A Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége arról tájékoztatott, hogy rohammentős egységei a fagyriadó érvényességi ideje alatt külön figyelmet fordítanak a hajléktalan személyekre. Hétfő óta – amikor nincsenek bevetésen – azokon a helyszíneken járőröznek, ahol köztudottan több hajléktalan keres menedéket. Őket beszállítják a hajléktalanszállóra.
Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetője kérésünkre elmondta, hogy mi az, amire mindenkinek figyelnie kell ebben az időszakban.
– A személyes biztonságunk érdekében öltözzünk rétegesen, és figyeljünk oda, hogy ne hűljünk ki. Többször fogyasszunk meleg italokat, lehetőleg teát. A nagy hidegben a szeszes italok fogyasztása különösen ellenjavallt, ezt nem ajánljuk senkinek. Figyeljünk arra, hogyha valamelyik ruhadarabunk megázott a hóban, azt minél hamarabb cseréljük szárazra – ismertette a legfontosabb teendőket a mentőszolgálat igazgatója.
Az elmúlt héten egyébként három alkalommal riasztották kihűléses, azaz hipotermiás esethez a mentőket. Péter Szilárd arra is felhívta a figyelmünket, hogy ennek megelőzéséért mi magunk is tehetünk. Ha az utcán vagy szabad ég alatt bárhol fekvő, esetleg eszméletlen állapotban lévő embert látunk, mindenképp tárcsázzuk a 112-es sürgősségi hívószámot, ugyanis a nagy hidegben még nagyobb veszélynek vannak kitéve az elesett emberek.

Kovács Hont Imre
Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek