Csíki katonák afganisztáni küldetésben

Aknát kereső katonák. A MRAP védelmében

Augusztusban afganisztáni NATO-küldetésre ment a csíkszeredai 61-es számú Hegyivadász Dandár. Hargita és Kovászna megyéből összesen mintegy 100 katona vesz részt az afganisztáni küldetésben, ahol a kandahári repülőtér védelméről gondoskodnak. Az afganisztáni eseményekről Mihai Pintiliciuc őrnagy, a 811-es Erdélyi Sárkányok gyalogsági zászlóalj tájékoztatásért és közkapcsolatokért felelős tisztje küldött részletes tájékoztatót.

Aknát kereső katonák. A MRAP védelmében
Aknát kereső katonák. A MRAP védelmében

A körzet biztosítása folyamatos küldetés és alapos tervezést igényel, sok figyelmet és összpontosítást minden román őrjáratbeli katonától. Reggel a korai órákban csatlakoztunk az 1-es „Lion” század 1-es szakaszához, amelyet Răzvan Bălan hadnagy vezényelt. A szakasz jól meghatározott útvonal megtételére készült, céljuk a körzeti kormányzás helyi vezetőivel és természetesen az afgán biztonsági erők parancsnokával való találkozás – írja Pintiliciuc.
Kifejtette, az indulás előtti első tevékenység a küldetésre való felkészülés, ahol Marcel Dreghici és Alexandru Gherasim századosok részletesen tájékoztatták a katonákat a feladatról és vázolták az elmúlt napok eseményeit. Ezt követően mindannyian ellenőrizték a küldetés előtt a technikát, illetve elmondtak egy imát. A hangulat optimista volt, de mindenki arcáról leolvasható az összpontosítás – tájékoztatott az őrnagy. Ez kitűnik a bázisról való elindulás előtt a katonákkal készített interjúkból is.
– Csak a küldetés végrehajtására gondolok, valamint a vele járó feladatokra – nyilatkozta az első afganisztáni küldetésén levő Andrei Cătelina őrvezető, aki a „őrzőangyal” szerepében tulajdonképpen a szakasz parancsnokának biztonságára vigyáz, annak érdekében, hogy ő nyugodtan tudja vezetni a küldetést.
Mihai Tămaş törzsőrmester, rajparancsnok már a negyedik küldetésben vesz részt, a jelenlegi viszont eltér a többi afganisztáni küldetésétől, ugyanis ezúttal inkább az afgán szervekkel találkoznak, és közelebb vannak hozzájuk. A rajparancsnok elmondta, a rendelkezésünkre álló járművel, a ballisztikai védelemmel együtt egyben kényelmet is nyújtanak a katonáknak mind az ergonómia, mind a klimatizálás szempontjából, ez pedig előny az afganisztáni hőségben. Ezenkívül a katonák elmondták, hogy rendszeresen beszélnek családtagjaikkal, akik bátorítják őket, figyelemre biztatják, és arra, hogy vigyázzanak egymásra és egészségesen térjenek haza.
Azonban jóval melegebb körülmények között teljesít szolgálatot Alexandru Rus tizedes, aki ezúttal a „top-cover” szerepben vesz részt: a páncélkocsi tornyából biztosítja a helyszínt az őrjáratparancsnok által jelzett irányokba. Elmondta, általában felvisz magával néhány tartalék palack vizet, és ha elfogy, kér a társaitól, hogy a feladataira folyamatosan figyelni tudjon. Alexandru Rus 2007-ben és 2010-ben is részt vett afganisztáni küldetésen, szerinte bár egyik helyzet sem hasonlít a másikhoz, a hatáskörök nem változnak, csupán alkalmazniuk kell az éppen adott környezetre. Úgy érzi, most már tapasztalatai is segítik abban, hogy nagyobb önbizalommal álljon a kihívások elé.
Körülbelül egyórás út után érnek célba, ahol sok ismeretlen, de barátságos arc fogadja őket, akikkel a katonák által biztosított helyiségben tárgyalnak. A katonák tisztában vannak azzal, hogy helyzetük bár látszólag nyugodt, ébernek kell lenniük az egész küldetés során.
Körülbelül két óra elteltével jeleznek, hogy szálljanak fel az aknabiztos MRAP (Mine Re­sis­tant Ambush Protected) harci járművekre, hogy visszatérhessenek a bázisukra, ahonnan reggel indultak. Az úton sok szerényen öltözött, koszos kezű, vézna gyerek kéreget ételt és innivalót, az MRAP-ok felső részében lévő katonáink vizet és édességet dobálnak nekik – írja Pintiliciuc.
A visszaút azonban korántsem volt annyira zökkenőmentes: egy adott pillanatban az őrjárat megállt. Két katona szállt ki az első járműből, egyikük közülük egy aknaérzékelőt tartva a kezében. Kiderült, hogy nem haladhatnak tovább, míg a teljes környéket át nem vizsgálják esetleges rögtönzött robbanószerkezetek után kutatva – ezek képezik a fő veszélyforrást az afgán területeken.
– Kiszálltunk a járműből, ugyanis úgy ítéltük meg, hogy ez a terület veszélyes. Van aknaérzékelőnk a talajszintű keresésre, így ha bármi gyanúsat találunk, azonosítjuk és hívjuk a különleges egységeket a helyzet megoldására. A két katona képezi a felderítőcsapatot, egyik közülük a kutatást végzi az aknaérzékelővel, míg a másik biztosítja őt. A velük együtt tartó járműben elektromos zavarókészülék működik, hogy hatástalanítsa a lehetséges robbanószerkezetek esetleges távvezérlését. Ez a jármű együtt halad a felderítőcsapattal – nyilatkozta Răzvan Bălan hadnagy, szakaszparancsnok: – A küldetés jól végződik, a katonák mindannyian fáradtak, de túl vagyunk még egy próbán, amely valószínű megismétlődik a küldetés még hátralevő néhány hónapjában.