Csíki díjazottja is van a TUDOK-nak

56

Onodi Henrietta, a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola XI. osztályos, környezetvédelmi szakos diákja II. helyezést ért el a Növény–gomba–állattan szekcióban bemutatott kutatásával a Kárpát-medencei Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján, a TUDOK-on.

Egy lepke – az erdélyi nagyfoltú hangyaboglárka-populáció – életmódját kutatta Onodi Henrietta: megfigyeléseit a Dés melletti hegységekben végezte, munkájában Lapohos Anna-Mária, iskolájának igazgatója, Osváth-Ferenc Márta és Vizauer Csaba segítette.
– Érdekelnek a lepkék, minden alkalmat megragadok, hogy tanulmányozzam őket, és az erdélyi nagyfoltú hangyaboglárka különleges életmódja rendkívül érdekes – mondta lapunknak a Kós Károly Szakközépiskola XI. osztályos tanulója. Meg is magyarázta: a hangyaboglárka hernyói a növényekről a földre ereszkednek, ahol aztán a bütykös vöröshangya veszi gondozásba őket. Az „örökbefogadott” hernyó a hangyafészekben bábozódik be, majd innen repül ki. A Kárpát-medencei Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján azok az erdélyi, felvidéki, vajdasági, valamint magyarországi fiatal kutatók mutatták be tudományos eredményeiket, akik a regionális találkozókon dobogós helyezést értek el valamelyik szekcióban. A döntőben 150 diák kutatását értékelte a zsűri, a Növény–gomba–állattan szekcióban bemutatott tanulmányok közül Onodi Mintavételezési módszerek összehasonlítása egy erdélyi nagyfoltú hangyaboglárka-populáció esetében című dolgozata lett a második.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek