Csíki diákok jeleskedtek

Megépítették a legintelligensebb robotot

1 045

A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium diákjai, tanáraik segítségével készítették el azt a robotot, amelyet legintelligensebb/önállóbb robotnak járó díjjal jutalmaztak Kolozsváron. A múlt hétvégén megszervezett BRD FIRST Tech Challenge Romania országos robotépítő versenyre idén 32 csapat nevezett be, köztük a csíki küldöttség is, akik az elődöntőben kiestek ugyan, de március végén Bukarestben újból megmérettetik magukat.

Fotó: Facebook

Diákokból álló csapatok mérhetik össze tudásukat a BRD FIRST Tech Chal­lenge Romania országos robotépítő verseny során. A koncepció szerint a fiatalok nemcsak megtervezik, megépítik és beprogramozzák a robotjukat, de versenyhelyzetben próbálják ki annak működését.
A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium diákjai is beneveztek a versenyre, amelyen RoboCorp csapatnéven vettek rész. Felkészítő tanáraik segítségével egyetlen hónap alatt elkészítették a robotot, amely mind mozgásában, mind intelligenciában kiemelkedett az idei mezőnyből.
Fodor Tímea, a RoboCorp tagja lapunk érdeklődésére elmondta: munkájukkal kiérdemelték a legintelligensebb és legönállóbb robotnak járó díjat, a Control Award-ot. Megjegyeze: habár a kolozsvári verseny fő témája a robotépítés, számos egyéb területen is teljesíteni kellett.
– Nemcsak szponzorokat kellett keressünk, de dokumentálnunk is kellett a teljes munkafolyamatot, mindezt angol nyelven. Maga a verseny több napon át zajlott: első nap háromtagú zsűri készített velünk interjúkat román nyelven, ezt követően ellenőrizték, hogy a robotunk megfelel-e az előírásuknak, végül pedig azt figyelték, hogy a versenypályán hogyan halad az eszköz – számolt be Fodor Tímea, akitől azt is megtudtuk, hogy 32 csapat vett részt az idei bajnokságon.
Mint elmondta: a verseny központi részét az úgynevezett „meccsek” képezték. A részt vevő csapatok ugyanis nemcsak a zsűri ellenőrzésein kellett túljussanak, hanem egymással is szembe kellett nézniük.
– Az első feladat során a robotok önálló mozgása ért pontot, majd a színfelismerés és a pontos mozgás, mint például a parkolás. De volt távirányítóval vezérelt rész is – taglalta a RoboCorp tagja, kitérve arra is, hogy ezen meccsek alapján alakult ki a végső sorrend.
– Nem gondoltuk azt, hogy benne leszünk az elődöntőben. Nagyon boldogok vagyunk – jegyezte meg Fodor Tímea.
A RoboCorp 16 diákból áll, akik közül 12-en vettek részt a kolozsvári megmérettetésen. Felkészítőik, mentoraik: Csonta Ildikó és Csomós Róbert informatika szakos pedagógusok, továbbá Gyarmati Dénes, a főgimnázium informatikai rendszergazdája. A lelkes csapat március 22. és 24. között Bukarestben újból bemutatkozik az Országos Robotika Bajnokságon.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek