Csíki Cserkészekért Egyesület: Tábort szerveznek, inget vásárolnak

44

Tizenháromezer lejes támogatásból szervez tábort és vásárol új ingeket a Csíki Cserkészekért Egyesület. A regös tábor különböző népi mesterségek rejtelmeibe nyújt betekintés, illetve tánc- és népdaloktatás is helyet kap a színes programkínálatban.

Hatodik alkalommal szerveznek regös tábort a Csík körzeti cserkészcsapatoknak, ezúttal Madéfalva a programsorozat helyszíne. A Csíki Cserkészekért Egyesülethez 12 cserkészcsapat tartozik a csíkszeredai, illetve alcsíki és felcsíki cserkészcsapatokkal együtt, amely megközelítőleg 350 cserkészt jelent. A Tamási András madéfalvi cserkészcsapat idén a főszervezője és házigazdája a hétvégi regös tábornak, ami a Zöld Péter Általános Iskolába várja a résztvevőket pénteken este 7 órakor.
Szőcs Szilveszter, a madéfalvi cserkészcsapat vezetője, valamint a Csíki Cserkészekért Egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy a tábot költségeit a 7000 lejes pályázati forrásból fedezik, illetve további 6000 lejes támogatást kaptak a Csík körzeti cserkészcsapatok viselettárának bővítése projekt révén Hargita Megye Tanácsa jóvoltából, amiből száz darab cserkészinget vásároltak.
– A cserkészingekből minden Csík körzeti cserkészcsapat részesedik – nyilatkozta Szőcs Szilveszter elnök. Mint megtudtuk: a hétvégi rendezvényre jelenleg 80 jelentkező van, de a korábbi évekhez hasonlóan körülbelül 120 résztvevőt várnak.
– A hangsúly a népi kultúra bemutatásán van, hagyományos mesterségek gyakorlásán, népdalok, illetve néptánctanuláson keresztül – fejtette ki Szőcs Szilveszter, hozzátéve: a cél, hogy a résztvevők egy általuk elkészített kézműves tárgyat vigyenek haza. Pénteken este vacsorával és népi gyermekjátékokkal kezdődik a program, amit táncoktatás követ, az együttlétre hangolódás, ismerkedés jegyében. Szombaton olyan kézműves-foglalkozásoké a főszerep, mint például a vessző- és ostorfonás Ráduly János udvarhelyi kosár- és vesszőfonó mester vezetésével, agyagozás, amit Vízi Jenő csíkdánfalvi keramikus oktat vagy nemezelés Sándor Cecília néprajzkutató koordinálásával. Továbbá lesz még fafaragás, népdaltanulás és más érdekes népi mesterségek a csíkszeredai Vámszer Géza Művészeti Népiskola mestereinek irányításával. Vasárnap kiértékelő, majd 11 órától szentmise zárja a programot.
A részvételi díj 30 lej/fő, a táncházban a lányoknak kötelező a szoknya, fiúknak a hosszú nadrág. Továbbá legyen a résztvevőknél hálózsák, izolír, cserkészdísz, tányér, evőeszköz, bögre, meleg ruha és esőkabát.
Jelentkezni Szőcs Szilveszternél lehet a 0752–145602-es telefonszámon.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek