2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Csíkban a ’48-as hős szobra

Bemutatták Tuzson Jánosnak, a nyergestetői csata hősének szobrát szombaton a Mikó-vár kápolnatermében. Az eredeti alkotás, Vetró András szobrászművész alkotása Kézdivásárhelyen található, a másolatot a Tuzson család ajándékozta a múzeumnak.

[dropcap]T[/dropcap]uzson Csaba, a nyerges­te­tői csata hőse, Tuzson János ükunokája adta át szombaton a Mikó-vár kápolnájában szervezett ünnepségen Vetró András szobrászművész alkotását a Csíki Székely Múzeumnak. Gyarmati Zsolt múzeumigazgató ismertette a néhai hős katona életpályáját, majd Tuzson Csaba, Tuzson János ükunokája és Antal Attila alpolgármester együtt helyeztek el koszorút a szobor talapzatára.

– Büszkék vagyunk rá mint ősünkre, tettei azok, amelyekből nekünk merítkeznünk kell, amelyeket követnünk kell példaként! – hangsúlyozta Tuzson Csaba.
Tuzson János kisbirtokos nemesi család sarja volt, a háromszéki Bélafalván született 1825-ben. Részt vett az 1848–49-es szabadságharcban. 1848 augusztusában tagja volt annak a zászlóaljnak, amely a szerb felkelés ellen küzdött, harcolt Szenttamásnál, eleinte Gál Sándor tábornok mellett, majd pedig Bem alatt szolgált. A 86. zászlóalj parancsnokaként harcolt Kökösnél, majd megbízták a Moldvában maradt alakulat Háromszékre vezetésével. Kászonújfaluban érte utol az ellenség, csatázniuk kellett Clam-Gallas osztrák főparancsnok alakulatával. A Nyergestetőig vonultak, hosszú ideig sikerült feltartóztatni az ellenséget, de a bekerítés veszélye fenyegette őket, ezért feladta és elvonultak Tusnád felé. Később alezredesként vonult nyugállományba, de továbbra is részt vett a közügyekben. 79 évesen halt meg, a sepsiszentgyörgyi temetőben helyezték nyugalomra.

Györffy Ibolya

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb