2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Csicsóban találkoznak a lánglovagok

Ötödik alkalommal szervezik meg Csicsóban az önkéntes tűzoltók vándorkupáját. A Csík­szent­ta­másról, Szentes Antal megyei tanácsos kezdeményezésére elindított vándorkupa-sorozat célja, hogy a térségben önkéntesként tevékenykedő tűzoltók ne csak az éles bevetések­kor találkozzanak.

Látványos verseny után talál új gazdára a vándorkupa. Önkéntes küzdelem Fotó: archív
Látványos verseny után talál új gazdára a vándorkupa. Önkéntes küzdelem Fotó: archív

A Felcsíki Tűzoltó Vándorkupát minden évben más-más felcsíki településen rendezik meg. Az elsőt Csík­szenttamás fogadta, az idén Csík­csicsó lesz a házigazdája a találkozónak – tudtuk meg Albert Alfonz Páltól, a Felcsík Kistérség munkatársától.
– A tűzeseteknél a helyi és a környező települések önkéntes alakulatai elsőként szoktak a helyszínre érkezni, ilyenkor nagy szükség van az összehangolt munkára. Ezek a találkozók lehetőséget adnak arra, hogy a csapatok megismerjék egymást, találkozzanak, ugyanakkor versenyhelyzetet is teremtenek – összegezte a találkozó célját a kistérség munkatársa.
Albert Alfonz Pál elmondta: már a tavalyi találkozón is érezhető volt, hogy a csapatok mindegyike fiatalít, így az új önkénteseknek is szükségük van az ismerkedésre, a munka összehangolására.
A vándorkupát fogadó település, Csíkcsicsó alpolgármestere, Lutz Levente lapunknak elmondta: a csíkcsicsói önkéntes tűzoltó-alakultnál már az utánpótlás nevelésére is figyelnek. Az éles bevetéseken még nem vesznek részt, de a kiképzésen már ott vannak a nagykorúsítás előtt álló fiatalok. A csicsói alakulatnak pályázati úton sikerült egységes, az előírásoknak megfelelő egyenruhát is beszerezni. A településen jelenleg húsz önkéntes tevékenykedik Becze Tibor parancsnok vezetésével, aki a csapat irányítását Miklós Istvántól vette át.
– A riasztásokkor a helyben lévő önkéntes csapat helyismerete nagyon sokat segít. A hivatásos tűzoltók helyszínre érkezéséig képesek megfékezni a lángok továbbterjedését, és a helyszínt is szakszerűen tudják biztosítani – fogalmazott Lutz Levente.
Az alpolgármester szerint az önkéntes tűzoltócsapatok tevékenysége komoly közösségépítő erővel is bír.
Az önkéntes tűzoltók találkozója szombaton 10.30-kor kezdődik a felcsíki csapatok felvonulásával, majd 11.30-kor a helyi sportpályán tartják a rendezvény ünnepélyes megnyitóját. A látványos vetélkedő délben kezdődik Csíkcsicsóban.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb