Cseperedő a legkisebbeknek

Gyergyócsomafalván is tartanak foglalkozásokat

74

Bővült a Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpont tevékenysége a Gyergyói-medencében: a Cseperedő program keretében már Gyergyócsomafalván is fogadják a legkisebbeket heti foglalkozásokra.

Több helyszínen fejtik ki a tevékenységet. Hiánypótló szolgáltatás Fotó: Lázár Hajnal

A Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontjának Cseperedő programja a legkisebb gyerekek fejlesztésében nyújt segítséget a szülőknek. Játékos formában fejlesztik az olyan alapkészségeket, mint a nagymozgás, egyensúly, beszéd, szociális készség, figyelem, ritmusérzék. Ugyanakkor hangsúlyt fektetnek a fejlődés nyomon követésére, valamint a szülő–gyermek kapcsolat mélyítésére, a kisgyermekes családok szocializálására.
Gyergyószentmiklóson nagy népszerűségnek örvendenek a Cseperedő rendszeres csoportos foglalkozásai, a babákat már két hónapos koruktól fogadják a különböző programokra a Márton Áron utca 22. szám alatti székhelyen. A legkisebbeket babamasszázzsal kényeztetik, a nagyobbaknak játékos babatornát tartanak. A városban lakó szülők már hosszú évek óta élvezhetik a foglalkozások előnyeit, régebben pedig több környékbeli településről is érkeztek anyák gyerekeikkel az egyes tevékenységekre.
Éppen ezért látták fontosnak, hogy kiterjesszék több községre. Az elmúlt év végén újabb települést vontak be a cseperedős programok körébe, Gyergyócsomafalván a Napfény Szociális Központban heti egy alkalommal várják a kisbabákat és édesanyjukat.
Opra Orsolya, a Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontjának munkatársa elmondta, korábban babamasszázst már tartottak a községben, és mozgásfejlesztő foglalkozást is hirdettek, de a rendszeres programok tavaly év végén kezdődtek el. Emellett Gyergyóremetén, Gyer­gyó­ditróban és Gyergyóal­faluban is működnek csoportok szakemberek vezetésével.
A fejlesztőközpont gyógypedagógusai állítják, és tapasztalataik is azt igazolják, hogy minél hamarabb kerül be a gyerek a programba, annál hamarabb veszik észre az esetleges fejlődési lemaradásokat, és annál hamarabb tudnak segíteni is, hogy a baba utolérje társait az adott területen. Akár egyéni foglalkozásokat is tartanak a gyerekek gyógypedagógiai vagy mozgáskompetencia-fejlesztése érdekében, s a szülőket jó tanácsokkal látják el az otthoni gyakorlatokat illetően.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek