Csendben tiltakoztak a vállalkozók: Marad a biciklisáv

Visszaesett a vállalkozások forgalma, ezért vonultak utcára                                                               Fotó: Nagyálmos Ildikó

A vállalkozók nem a bringasáv, hanem a jelenlegi forgalmi rend megváltoztatása ellen tüntettek tegnap délben a székelyudvarhelyi Bethlen utcán. Abban mindannyian egyetértenek, hogy olyan megoldást kell találni, ami az érintett vállalkozóknak és a kerékpárosoknak is egyaránt megfelel. A biciklisáv marad, az önkormányzat viszont hajlandó kompromisszumot kötni.

Tiltakozó megmozdulást szerveztek a Bethlen utcai vállalkozók, mivel azt állítják: a szeptember végén felfestett bringaút csődközeli helyzetbe vitte az ezen az útvonalon lévő üzleteket, amely nemcsak a cégeket, de több száz alkalmazottat és azok családját is veszélyezteti. A Bethlen utcai vállalkozók akciócsoportja olyan megoldásra törekszik, amely a vállalkozásoknak, a városvezetésnek és a kerékpárosoknak is kielégítő eredményt hoz.
– Egyik napról a másikra, minden előzetes figyelmeztetés és konzultáció nélkül festették fel a biciklisávot a Bethlen utcába, amellyel egy csapásra megszüntették a parkoló- és megállóhelyeket az üzleteink előtt – állítják az utca boltosai.
A probléma súlyosságát jelzi, hogy többen 50–70%-os forgalom-visszaesésről számoltak be, hiszen az üzletek vásárlói, kliensei, partnerei, áruszállítói sem megállni, sem parkolni nem tudnak a boltok előtt. A Bethlen utcai vállalkozók ezért akciócsoportot hoztak létre, hogy a városvezetéssel és a biciklisek képviselőivel is konzultálva legalább utólag olyan megoldás születhessen, amely minden fél igényeit kielégíti.
– Magam is sokat bringázom négy gyermekemmel, mi nem a biciklisáv ellen vagyunk, egy zöld és környezetbarát városban szeretnénk mi is élni. Azonban a városvezetés velünk egyáltalán nem konzultálva hozott egy olyan döntést, amely rövid úton csőddel fenyegeti a Bethlen utcai cégeket, akik elsősorban az autókból gyorsan ki-beszálló vásárlóikból éltek eddig. Most a klienseinknek több száz méterre kellene parkolniuk, ha egyáltalán találnak szabad helyet a környező utcákban. Az elmúlt tíz napban a korábbi felére esett vissza a forgalmam, és ugyanilyen vagy még nagyobb hiányról számolnak be az üzletek tulajdonosai – mondta az akciócsoport egyik szervezője, Balogh Botond állatorvos, aki rendkívüli tanácsülést sürget az ügyben.

Az udvarhelyi vállalkozó-szövetségek is az ügy mellé álltak
– Ismét egy olyan átgondolatlan és előkészítetlen intézkedést hozott a városvezetés, amelyben nem vették figyelembe a kisvállalkozókat, holott ők azok, akik ebben az instabil törvényhozási környezetben, a gazdaság gerincét képezve egyébként is a leginkább támogatásra szorulnának, hiszen a munkavállalók nagy hányadát alkalmazzák és jelentős adólejeket fizetnek. Mindenféle előzetes konzultáció és egyeztetés nélkül több tucat üzlet működését hozták most lehetetlen helyzetbe, miközben a jogos panaszokra egyelőre nincsenek érdemi válaszaik. Mi is, ahogy az akciócsoport többi résztvevője, támogatjuk a bringabarát közlekedést, de ugyanolyan fontosnak tartjuk, hogy a cégek érdekei is figyelmet kapjanak – mondta Jakab Áron Csaba, a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozások Szövetségének (SZMVSZ) elnöke.
Hasonlóan nyilatkozott Nagy György, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének elnöke is:
– Mi az UKKSZ-szel kifejezetten támogatjuk a kerékpáros közlekedést, például a 25. évfordulónk alkalmából bringatárolót ajándékoztunk a Harghita Business Centernek. Ugyanakkor látjuk azt is, hogy a Bethlen utcai bringasáv rövid idő alatt igen nehéz helyzetbe hozta az ottani vállalkozásokat, ezért mindenképpen támogatjuk és részt veszünk az akciócsoport munkájában. Már csak azért is, mert a városi mobilitási tervben a még több biciklisáv építése a koncepció része, ami miatt újabb parkolók szűnnek majd meg, ami újabb üzleteket fog érinteni. Így már most szeretnénk a hasonló kellemetlenségeket elkerülni, és a mostani helyzet rendezése mellett egy előre tekintő, konzultációra épülő megoldást találni, ami épp úgy elfogadható a vállalkozóknak, ahogy a városlakónak, kerékpárosainak és vezetőinek is.

A polgármesteri hivatal mást állít
A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal munkatársai dokumentumokkal alátámasztva azt állítják, egyeztetés után, nyitott kommunikációval készült el az új kerékpársáv. Már 2016-ban kezdeményezte a városháza azt a lakossági konzultációt, amelynek célja az elkészült mobilitási tanulmány eredményeinek bemutatását követően az volt, hogy az elvárások, javaslatok mentén elindulhasson a tervezés és kivitelezés folyamata.
„A tüntetés szervezői közül senki nem volt jelen a megbeszélésen, azonban a képek is bizonyítják, hogy a Mikrovállalkozók Szövetségének elnöke, Jakab Áron Csaba hozzá is szólt a témához. Ezt követően önkormányzati határozattal létrejött Székelyudvarhely közlekedési bizottsága annak érdekében, hogy a közlekedésben történő változtatásokat előzetesen véleményezze. A cél az volt, hogy minél több olyan szervezet képviselője tagja legyen ennek a csoportnak, amelyek fontos székelyudvarhelyi közösségeket képviselnek. Az önkormányzati képviselők és a polgármesteri hivatal munkatársai, a helyi és az állami rendőrség képviselői mellett így tagjai a munkacsoportnak az Udvarhelyi Anyák, a Szekler Teker, a helyi közszállítást üzemeltető cég, a taxisok, a sofőriskolás oktatók képviselői. Emellett még meghívtuk tanácskozási joggal a mentőszolgálat, más civil szervezetek képviselőit (így meghívott Jakab Áron Csaba) és a városban ismert közlekedési szakembereket (Szilágyi Ferenc). A munkacsoport többször ülésezett az elmúlt három évben (általában félévente van egy ülés), legutóbb idén szeptember 4-én találkoztak. Ebben az időszakban többször volt napirenden a Bethlen Gábor utca átalakítása, az utolsó találkozón pedig ez volt a legfontosabb napirendi pont. Továbbá 2016-ban éppen a városi RMDSZ, a szervezet akkori helyi önkormányzati képviselője és a Bringázz Udvarhely Mozgalom oszlopos tagja, Jakab Áron Csaba iktatott egy tanulmányt a városházán, amelyben képekkel együtt tesznek javaslatot a város kerékpárútjainak nyomvonalaira. Ebben a rendőrség épülete és a Kaufland közötti szakaszon pontosan úgy javasolják a sáv kialakítását, ahogyan azt a polgármesteri hivatal kialakította” – fogalmaz közleményében a városháza.
Az elmúlt három évben számtalan sajtóanyag megjelent a városháza szándékairól, idén legutóbb szeptember 5-én, több héttel a kerékpársávok felfestését megelőzően, és egyetlen észrevétel vagy kritika sem érkezett az elképzelés ellen. Az elmúlt időszakban többször is tárgyaltak az érintett üzletek tulajdonosaival, a városháza nyitott a vállalkozók segítésére, dolgoznak az árufeltöltéshez szükséges parkolás hatékony megoldásán, ugyanakkor továbbra is úgy gondolják, hogy a város legforgalmasabb utcáján nem megengedhető a közterület parkolásra történő használata.

A téli hónapokra feloldják a tilalmat
Jakab Attila városmenedzser elmondta, már tíz évvel ezelőtt tudatosult a városvezetésben, amennyiben nem tesznek semmit a következő tíz évben a város közlekedéséért, élhetetlenné válik a város. Az autósforgalom csökkentését a tanácsban – pártoktól független – mindenki támogatta és egyetértettek abban, hogy biztonságos lehetőséget kell keresni a biciklisközlekedés számára.
– Hajlandók vagyunk a kommunikációra, de ehhez mindkét félnek nyitottnak kell lennie. Ugyan beszélünk a bicikliútról három éve, senki nem hitte el, hogy valóban elkészül. Azonkívül, hogy töröljük el a biciklisávot, minden más építő jellegű javaslatot figyelembe veszünk. Mivel az átálláshoz időre van szükségük a vállalkozónak, ezért a téli hónapokra – december elsejétől március elsejéig – feloldják a tilalmat a biciklisávon, így lesz idejük tájékoztatni a vásárlókat, hogy ezután is elérhetők ezek az üzletek, nem zártak be, csak épp gyalogolni kell néhány métert. Adott esetben beállósávok kiépítésére is lesz lehetőség, ahol a járda és az út szélessége megengedi – összegezte a városháza álláspontját Jakab Attila városmenedzser.

Nagyálmos Ildikó