péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Csatornázás előzi meg az útfelújítást

Aláírták a kivitelezési szerződést, nemsokára elkezdődhet a teherforgalom által használt útszakasz felújítása Gyergyó­szent­miklóson. Az útépítés előtt a szennyvízhálózat bővítésére is sor kerül az érintett utcákban, ezen munkálat elvégzésére is találtak kivitelezőt.

Alkatrészpusztító utcákat korszerűsítenek. Régóta várt beruházás Fotó: Lázár Hajnal

Az egyik legproblémásabb útszakasz Gyer­gyó­szent­miklóson a teherforgalom által használt út – a Dózsa György, a Békény és a Halász utca – nagyon rossz állapotban van, és hiába javítják időről időre, a megfelelő alap nélküli út a teherautók súlya alatt nagyon gyorsan rongálódik. Az ott lakók nemcsak a nagy kátyúk miatt panaszkodnak, hanem azért is, mert repedeznek a házak falai. Éppen ezért rég várják az útszakasz felújítását.
Erre kormánytámogatást nyert a város még 2017-ben, a munka viszont még nem kezdődhetett el.
– Az első meghirdetett közbeszerzési eljáráson nem jelentkezett egyetlen cég sem a kivitelezésre. A második licit sikeres volt, sikerült kiválasztani a kivitelezőt, és a munkálatra vonatkozó szerződést néhány napja kötötték meg – mondta Nagy Zoltán polgármester. Hozzátette, a víz- és szennyvízhálózat bővítésére is sikerült kivitelezőt találni, s ez a két munkálat a szóban forgó három utcában összefügg. – A felújítás tényleges kezdése nagymértékben függ attól, hogyan tudjuk a két munkálatot összehangolni, ugyanis az útépítés előtt a csatornahálózat vezetékeit cserélni kell, s a fogyasztókat rácsatlakoztatni a rendszerre. Ezt követi majd az esővíz-elvezető rendszer építése és az útalap elkészítése – részletezte Nagy.
A városvezető közölte, mindkét kivitelezővel egyeztettek már, amint az ütemterv elkészül, a lakosokat is tájékoztatják a tudnivalókról. Mindkét munkálatot csíkszeredai székhelyű kivitelező vállalta. A Halász, a Dózsa György, illetve a Békény utca teherforgalmat kiszolgáló szakaszán teljes útfelújítás lesz, új útalapra kerül a burkolat, lesz járda, parkoló, ahol lehetséges bicikliutat is kialakítanak s a közvilágítást is cserélik. Mindez több mint 4 millió lejbe kerül.
A kivitelezésre 18 hónapos határidőt szabott meg az önkormányzat. A szennyvízhálózat bővítése több mint 40 kilométernyi vezeték lefektetését jelenti majd, ezt több mint 24 millió lejért végzi el a kivitelező és 24 hónapos határidőt kap rá.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb