Készül az aszfaltút Homoródkeményfalvára

Csatornarendszer bővítésén dolgoznak Homoródszentmárton községben

34

Több fontos beruházás van folyamatban Homoródszentmárton községben: öt faluban bővítik a csatornahálózatot, ugyanakkor teljesen felújítják a Homoród­szentmártont Homoród­kemény­falvával összekötő útszakaszt.

Korszerűsítik a község falvainak infrastruktúráját                   Fotó: Jakab Attila

Homoródszentmárton köz­ség egyik legfontosabb, épp zajló beruházása a nyolc kilométernyi 131A megyei út teljes felújítása, amely Ho­mo­ródszentmártont köti össze Ho­mo­ródkeményfalvával.
– Ez a munkálat nagyon fontos számunkra, hiszen két falut tudunk újra bekapcsolni a vérkeringésbe, de nem azért, hogy az emberek innen elmenjenek, hanem, hogy minél többen jöjjenek hozzánk. Az út Hargita Megye Tanácsának 17 millió lejes támogatásával és a helyi önkormányzat áldozatvállalásával épül, augusztus közepéig kell elkészülnie – mondta el lapunknak Jakab Attila, Homoródszentmárton polgármestere.
Másik fontos beruházás, ami szintén folyamatban van, az ivóvíz- és szennyvízhálózat kibővítése, amely másfél millió eurós pályázatból készül. Amint az elöljáró elmondta, hosszú évtizedek során gondot jelentett nyári időszakban a vízellátás, ezért nyolc kilométerről, az Ilona völgyéből friss ivóvizet hoznak le, amely öt falut fog kiszolgálni: Homoródszentmártont, Recsenyédet, Szentpált, Szentpéter és Városfalvát. A kanalizálás bővítése a szentpáliaknak a legfontosabb, ugyanis melegben a tejgyártól áradó elviselhetetlen szagot szüntetik meg a szennyvízhálózat kiépítésével. A határidő december 12-én jár le, viszont a vírusjárvány miatt valószínűleg kitolódik 2021-re. Hátráltatja a munkát a homoródszentpáli régészeti leletek feltárása, ugyanis a vízvezeték egy római kori castrumon és egy középkori vár romjain halad át. A szerződést már megkötötték a régészekkel, akik nyomon követik a munkafolyamatot.
A fent említett munkálatokkal párhuzamosan folyik a községben hat utca aszfaltozása, amelyet kormánypénzből finanszíroznak. Az összességében közel két kilométernyi útszakasz Szentmártonban, Szentpálon és Szentpéteren található, amely 800 ezer lejbe kerül, ugyanakkor szintén Szentmártonban, Szentpéteren és Városfalván 700 ezer lejt fordítanak újabb utcák aszfaltozására.

Nagyálmos Ildikó

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.