Csatornahálózat van, aszfalt ezután lesz

127

Csíkkozmáson tavaly megépült a csatornahálózat, mezei utakat aszfaltoztak, bevezették a földgázt, idén ugyanakkor hozzálátnak a községi utak felújításának is, amelyre egymillió eurós támogatást nyertek – tudtuk meg Szántó Lászlótól, a község polgármesterétől.

Szántó László Fotó: László F. Csaba

A csatornahálózat építését befejezték, a rendszert át is adták, egyelőre azonban még nem működik, mert a – Tusnáddal és Csíkszentismonnal közös – derítőállomás Tusnádon épül, és még nem fejezték be. A csíkkozmási önkormányzat szempontjából viszont a projekt lezárult. A polgármester értékelése szerint ennek legfőbb ideje volt, ugyanis a beruházás már 2011-ben elkezdődött. Szintén tavalyi eredmény, hogy a lakosság is hozzáfér már a vezetékes gázhoz, és élnek is a lehetőséggel. Egyre nagyobb rá az igény, hiszen drágul a tűzifa.
A polgármester ugyanakkor elmondta: befejezték egyes mezei utak aszfaltozását is. Itt azonban nincs vége a tavalyi megvalósítások sorának, mert elkészült a ravatalozó is, amit hivatalosan ugyan még nem adtak át, de csupán azért, mert az év végi hajtásban az átadást, illetve az átvételt szentesítő jegyzőkönyvet nem tudták megírni. A Világbank programjától elnyert forrásokból elkészült a község új óvodája is. Jelenleg a közművesítése van hátra. A vizet már bevezették, éppen a villany bevezetése van soron, és a csatornahálózatra is rá kell még csatlakoztani az oktatási intézmény új épületét.
– Remélhetőleg legkésőbb a következő tanévet már az új épületben kezdhetik el az óvodások – bizakodott az elöljáró.
Ami az idei terveket illeti, a községi utak felújítására egymillió eurós támogatást nyert el az önkormányzat, erre most kell kiírniuk a közbeszerzési eljárást. Szántó László ugyanakkor elmondta: már decemberben szerették volna elindítani a licitet, de időközben megváltozott az ezt szabályozó jogszabály, ezért most az új törvény részletes alkalmazási módszertanára várnak. Amint az megjelenik, azonnal hozzálátnak a munkához, ugyanis a sikeres beruházás azt jelentené, hogy a község útjainak 95 százaléka lesz leaszfaltozva.
A LEADER-nél is nyert az önkormányzat egyik pályázata: eszközbeszerzésre nyertek támogatást. Ennek köszönhetően közterület karbantartására, sánc takarítására és hasonló tevékenységekre vásárolnak traktort és különböző eszközöket.
A polgármester ugyanakkor elmondta: rengeteg kisebb tervük is akad. Ezek közül nagyon fontos számukra a nyerges-tetői parkoló felújítása, erre keresnek forrásokat. A Dr. Boga Alajos Általános Iskola udvarának rendezési tervre van szüksége: sportpályát szeretnének építeni ide, mert a gyerekeknek jelenleg nincs sportolási lehetőségük. Emellett persze gondolnak a turistákra is: Borvíz turistaösvényt szeretnének kialakítani.
Természetesen Csíkkozmáson is gond a telkek tulajdonjogi helyzetének rendezése, a község része az országos telekkönyvezési programnak.
– A birtoklevelek telekkönyvezése „varázslat” lesz, legalábbis akkora munkát jelent majd a rengeteg dokumentáció elkészítése a polgármesteri hivatal alkalmazottainak – mutatott rá az ezzel járó munka mértékére Szántó László.

Kiss Előd-Gergely

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.