Csatornahálózat: februárban szerződéskötés

Aszfaltoztak, terveztek Csíkszentkirályon

663

Több kilométert aszfaltoztak, most már a község szinte minden utcájában van legalább egy réteg útburkolat – emelte ki a 2018-as megvalósítások közül Székely Ernő. Csíkszentkirály polgármestere szerint sokat terveztek tavaly, több projekt előkészítésén dolgoztak. Ennek eredményeként idén többek között célegyenesbe fordulhat a kultúrház felújítása, de remélik, hogy a csatornázás bővítését is elkezdhetik.

Székely Ernő

2018-ban inkább terveztek, a nehézségek mellett pedig eredményeik is voltak – összegezte Székely Ernő. Rámutatott, a község utcái most már szinte kivétel nélkül le vannak aszfaltozva: a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) által finanszírozott, közel 6 kilométer útszakaszt érintő beruházásuk keretében tavaly mindenhol elterítették az első réteg burkolatot, de vannak útszakaszok, ahol már mindkét réteg készen van. A beruházást idén folytatják, tavasszal kezdik a második aszfaltréteg lefektetését ott, ahol ez elmaradt. Eddig 1,7 millió lejt költöttek el ezen projekt keretében. Most már lényegében csak zsákutcák maradtak aszfalt nélkül, ezek burkolására is elkészítették a terveket, és keresik a pályázati lehetőséget – mondta el a polgármester.
Közölte, az erdőgazdálkodásból befolyt összegből, 226 ezer lejért tavaly vásároltak egy, az eddiginél újabb, 1990-es évjáratú tűzoltóautót, amelynek garázst is építettek. A LEADER program keretében traktort szereztek be, a 270 ezer lejért vásárolt gépet többféleképpen tudják hasznosítani, hisz sószóró, hóeke, homlokrakodó, utánfutó tartozik hozzá. Bár jég nincs, a jégpálya éjszakai kivilágítását megoldották, a ravatalozó teraszára hősugárzókat szereltek be, hét térfigyelő kamera is felkerült az oszlopokra, erdei, mezei utakat, kisebb hidakat építettek, és a tipegő csoport is elindult a napközi keretében – sorolta fel az elvégzetteket Székely Ernő.

Nehézkes procedúrák
A beruházások kivitelezésének nehézkes és nagyon hosszas procedúráira Csíkszentkirály polgármestere is panaszkodik. Mint példaként felhozta, ha a közbirtokosság vásárolni akar valamit, akkor azt akár már másnap megteheti, az önkormányzatnál pedig akár több hónapos procedúrába is beletelhet a beszerzés.
Az elmúlt év legnagyobb csalódásának értékelte Székely Ernő, hogy a helyi önkormányzat döntése alapján nem került át az ivóvíz- és szennyvízhálózat a Harvíz Rt. ügykezelésébe, és ezzel együtt jelentős beruházásokból marad ki a község.
Az idei terveiket ismertetve elmondta, tavaly előkészítették a kultúrház PNDL-s támogatással megvalósuló felújításának megvalósíthatósági tanulmányát, most a műszaki terveket állítják össze, és remélik, év végére sikerül szerződést kötni kivitelező céggel. A kultúrház esetében külső tatarozás, berendezés- és bútorzatcsere, valamint füstérzékelők, fény- és hangtechnikai elemek szerelése a céljuk.
Azt is remélik az idei esztendőtől, hogy az év vége felé kivitelezési szerződést írhatnak alá a csatornahálózat bővítéséről. A szintén a PNDL által finanszírozott, 1,4 millió lej értékű projekt keretében új utcarészek, új épületek számára bővítik a csatornázást. Február végére várják a finanszírozási szerződés megkötését.
A közvilágítás felújítását is tervezik, de mint a polgármester mondta, a csatornázási projekt miatt ez most kissé háttérbe szorult.

Komposztálnak, nyesedéket gyűjtenek
Van még bőven tennivaló és terv erre az évre a csíkszentkirályi önkormányzatnál. Amint Székely Ernő felsorolta, egy lengőhíd helyére el akarják készíttetni egy, az Olton átvezető híd terveit, majd később pályáznak a kivitelezésére. A Büdösfürdő felé vezető út szélére a megyei önkormányzattal közösen járdát szeretnének, és szintén járdát akarnak építeni az európai út községen áthaladó szakasza mellé. Birtokleveleket is kiosztanának és a temetőben térkövezni fogják az ösvényeket az önkormányzat saját költségvetéséből – ismertette a polgármester.
Hozzátette: van két silógödrük és abban komposztlerakatot alakítanak ki az erre alkalmas lakossági hulladék hasznosítására. Hasonló tervük, hogy a tavaszi fanyesedéket is összegyűjtik, ledarálják és a Borsáros-fürdőn fűtőanyagként hasznosítják.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek