Csatlakozásra szólítják fel a lakosokat

Kötelező a csatornahálózat használata

155

Gyergyószentmiklós önkormányzata felszólítja azon lakosokat, akiknek hozzáférésük van a víz- és szennyvízhálózathoz, de mégsem csatlakoztak, hogy pótolják a hiányosságot. Ellenkező esetben borsos bírságra számíthatnak.

Néhány helyen a Békénybe folyik a szennyvíz. Ennek vetnének véget Fotó: Lázár Hajnal

A Hargita Megyei Környezetőrség 2019/486 számú átiratára és törvényekre hivatkozva Gyergyószentmiklós önkormányzata felszólítja a lakosokat, hogy csatlakozzanak a víz- és szennyvízhálózatra.
– Akinek működő víz- és csatornarendszer található a lakása előtt, annak kötelező a rácsatlakozás – mondta Fórika Krisztina, a városháza szóvivője. Megjegyezte, a környezetvédelmi ügynökség augusztus 15-ig szab határidőt az érintett lakástulajdonosoknak. A szóvivő hangsúlyozta, azért fontos ez, mert ma is sokan a folyóba engedik a szennyvizet, és ezzel nagy kárt okoznak.
A hálózatra való csatlakozás érdekében a lakosoknak előbb az önkormányzathoz kell fordulniuk urbanisztikai bizonylatért (ennek ára 1000 négyzetméteres terület esetén 13 lej), majd tervezővel kell felvenniük a kapcsolatot. Amint a tervek elkészültek, ismét az önkormányzathoz kell mennie építkezési engedélyért, amelyet díjmentesen kapnak meg az érintettek. Ezt követően kivitelező céget kell keresnie az ügyintézéssel foglalkozó tulajdonosnak, hogy elvégezzék a munkát. Végül az önkormányzat munkatársai ellenőrzik, hogy a terveknek megfelelő-e a kivitelezés, ezt követően használhatják a lakosok a szolgáltatást. Aki nem csatlakozik a rendszerre, akár 2000 és 4000 lej közötti bírságra is számíthat – jegyezte meg a szóvivő.
Gyergyószentmiklóson egyébként már hosszú ideje dolgoznak a víz- és szennyvízhálózat felújításán és bővítésén, az átadást már többször halasztották. Az önkormányzat újabb pályázatot nyert a rendszer bővítésére, így további, több mint 40 kilométernyi vezetéket fektetnek le, hogy a város minden utcájába eljusson a hálózat. A munka várhatóan idén elkezdődik.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek