Csapdák között is előre

176

A dinamikusan növekedő Fe­nyéden folyamatos feladat az infrastruktúra fejlesztése, idén pedig napközi építésére is készülnek.

Bokor Botond Fotó: Asztalos Ágnes

Fenyéd a lakosság gyarapodása szempontjából az elsők közé tartozik a megyében: rengeteg új ház épült az elmúlt években, növekszik a fiatal családok, a gyerekek száma. A 90-es évek elején 1500 körül volt a község lakossága, most viszont már 2000-nél is többen élnek a Székelyudvarhely peremközségének is nevezhető, két falut – Fenyédet és Küküllőkeményfalvát – tömörítő közigazgatási egység területén.
Az elmúlt esztendőben nagy értékű európai uniós pályázatot nyert a település: közel 800 ezer euróból új, modern napközit építhetnek Fenyéden.
– Jelenleg mintegy 60 gyerek jár egy egyházi épületben kialakított, a korszerű követelmények szerint nem is megfelelő napközibe, tehát nagy szükség van a beruházásra – mondta el Bokor Botond polgármester. Márciusban indul a közbeszerzési eljárás, és remélik, hogy idén el is kezdődik az építkezés. Tavaly saját költségvetésből négy utcát sikerült teljesen felújítaniuk a községközpontban, de kormánypénzeket is nyertek erre a célra. Igaz, a szerződéskötések még nem történtek meg. Sikeres falunapokon vannak túl, és számos olyan apróbb megvalósítás is szerepel a tavalyi év egyenlegén, amelyek a fenyédiek, keményfalviak életminőségét javították.
A vidéki polgármesterek zöméhez hasonlóan Bokor Botond sem tud elmenni az országban tapasztalható instabilitás mellett.
– Félóránként változnak a törvények, és nagy csalódás, hogy gyakran még azok sem ismerik az alkalmazási útmutatókat, akik ezzel foglalkoznak, viszont minden új előírást azonnal ráerőltetnek a hivatalokra. Ezek a radikális reformok, amelyeket én inkább csapdáknak nevezek, dilettánsok által létrehozott törvényeknek bizonyulnak, és hónapokra lebénítják, akadályozzák az önkormányzatok normális működését, a fejlesztések folyamatát – fakadt ki Bokor Botond.
Az anyagiakat illetően sok jóra idén nem számíthatnak, de megpróbálják kihozni a legtöbbet abból, ami lesz. Tervekből azért nincs hiány itt sem, bár a fenyédi polgármester nem annyira egyetlen évben, inkább mandátumban gondolkodik.
– A mandátumon végéig azt szeretném elérni, ha minden téren olyan községgé válna Fenyéd, ahol a lakosság és az átutazók is jól érzik magukat. Ennek próbáljuk az anyagi, tárgyi feltételeit megteremteni. Ugyanakkor fontos a szellemi, közösségi haladás is számomra – beszélt a jövőről Bokor Botond. Ebbe illeszkedik a napközi otthon építése, emellett még legalább egy sportpályát szeretnének létesíteni, továbbá a modernizálásból eddig kimaradt utcák felújítása, és minél hatékonyabb pályázati részvétel a céljuk.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.