Csángóföldi Közgazdasági Kerekasztal

CSAK 2020

72

Augusztus 24–30. között a Z Ge­nerációért Alapítvány és a Klebelsberg Kuno Szakkollégium közös szervezésében tartják az első Csángóföldi Közgazdasági Kerekasztalt a Bákó megyei Kosteleken. Célja a vállalkozók, döntéshozók, gazdasági szakemberek és a helyi csángó magyar fiatalok bevonásával valós képet alkotni a csángóföldi magyarok aktuális élethelyzetéről.

A rendezvény központi témája Csángóföld gazdasági és kulturális potenciáljának újraértelmezése, közvetetten a gazdasági elvándorlás okai, a kultúra és hagyományőrzés, gazdasági és turisztikai lehetőségek felderítése és képalkotás az aktuális gazdasági-társadalmi állapotokról. A konferencián a fórumbeszélgetések mellett előadások is elhangzanak, többek között Vincze Loránt európai parlamenti képviselő; Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke; Tánczos Barna szenátor; Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia ügyvezetője; Gyerkó László, a Romániai Közgazdász Társaság elnöke; Nyisztor Tinka etnográfus; Dobó István, a vajdasági Magyar Nemzeti Kereskedőház irodavezetője; Kudlik Zoltán, a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság elnökségi tagja; Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke; Szakács Paál István, a Hargita Business Center igazgatója; János Ferdinánd, a Garden Proiect ügyvezetője; Hamvas László, a Debreceni Egyetem képviselője tart előadást.
Továbbá fellépnek Vaszi Levente és Vrencsán Anita, a Fölszállott a páva tehetségkutató műsor kosteleki résztvevői. Székelyföld mellett Csángóföld, habár ugyanolyan fontos része a magyar kultúrának, mégis e térség gazdasági, infrastrukturális és oktatási színvonala jóval elmaradottabb a más Kárpát-medencei külhoni magyarlakta régiókhoz képest. Az itt élő fiatalok szülőföldjükön maradási esélyei sokkal rosszabbak a beolvadás, a szűkös lehetőségek és a falvak elnéptelenedése miatt. Ez idővel a csángóföldiek életterének visszaszorulásához és épített örökségük eltűnéséhez vezethet.
A CSAK 2020 nevű kezdeményezés célja a helyi csángó magyarok életkörülményeinek és vállalkozói lehetőségeinek felmérése és támogatása, valamint makroszinten a külhoni magyarság számára teremtett lehetőségek elemzése, versenyképes gazdasági ismeretek, sikeres magyar vállalkozói példák és hiteles szakmai tapasztalatok megosztásával a megélhetés és megmaradás lehetőségének ösztönzése. Csángóföldön a felsőoktatáshoz, felnőttképzéshez kötődő közösségépítő műhely alapítása a régió fiatal értelmisége számára már régóta tervben van, részben ennek sürgetésére jött létre ez a rendezvény a Bákó megyei Kosteleken. Kárpát-medence egész területéről érkező előadók és résztvevők jóvoltából, nemzetközi jellegű magyar–magyar szakmai párbeszédet kezdeményezünk, megismerve egymás életterét, szakmai kompetenciáit és elképzeléseit, közösen felmérve a helyi problémákat és közösen lehetőségeket keresni a helyi értékek és kultúra tudatos megóvására, kiemelve ezek gazdasági jelentőségét. A rendezvény során a vállalkozások és a nemzetgazdaság kölcsönhatását vesszük górcső alá öt tematikus napon, melyeken a szakmai és személyes nézőpon­tok mellett, a mikro- és makrogazdasági tényezőket is megvizsgáljuk előadások, esettanulmányok, interaktív fórumbeszélgetések, tematikus munkacsoportok, szaktanácsadás formájában. Jelentkezni a www.csak2020.zalapitvany.eu honlapon lévő regisztrációs űrlap kitöltésével lehet. A részvétel ingyenes. Jelentkezési határidő: augusztus 22., éjfél.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek