Csalogató gyermekvállalási feltételek

Magyarországi családtámogatási csomag

339

Vonzó lehet az erdélyi magyar fiatalok számára is a vasárnap bejelentett magyarországi családtámogatási csomag. Nem kaptunk rá egyértelmű választ, hogy az anyaországba való elvándorlásra sarkallhatja-e mindez a családalapítás előtt álló fiataljainkat, az viszont egyértelmű, hogy a külhoni magyarság is nagyobb támogatásban részesül idéntől.

Érezhetően segít az anyaország. De egyre vonzóbb az ottani gyermekvállalás Fotó: László F. Csaba

Nem ismert olyan kutatási eredmény, amely hozzávetőlegesen számszerűsíti, hogy a magyarországi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) 2015-ös elindítása óta mennyi erdélyi fiatal vándorolt az anyaországba a kedvezőbb gyermekvállalási feltételekért, de valószínűsíthető, hogy a nemrég bejelentett 7+2 pontos magyar családtámogatási csomagnak lesz némi elszívó ereje. Ezen enyhít a külhoni magyar gyermekek éve, amelynek köszönhetően az eddigieknél is több segítséget kapnak a gyermeket vállaló erdélyi – és nem csak – szülők.

Köldökzsinór program: több mint 5000 igénylő
Magyarország Kormánya jóvoltából 2018. január 1-jétől anyaországi lakcímmel nem rendelkező szülők is támogatásban részesülnek újszülöttük után: amennyiben magyar állampolgárságot igényelnek a babájuk számára, közel 1000 lej értékű anyasági támogatásnak örülhetnek. Emellett a Fiatalok életkezdési támogatása – ismertebb nevén a Babakötvény – is elérhető az erdélyiek számára is. Mint megtudtuk: tavaly több mint 5000 kérelmet vett át a csíkszeredai és a kolozsvári főkonzulátus.
– A két támogatási formát együtt igényelhetik az ügyfelek, ezért ezek számában nincs lényeges különbség. A csíkszeredai főkonzulátuson és a kihelyezett konzuli napok alkalmával eddig közel négyezer kérelmet vettünk át. A kérelmező szülők elsősorban a hat hónapos határidőt tartják szem előtt, hiszen amennyiben ebből kicsúsznak, úgy elesnek az anyasági támogatástól. Ezért is hívjuk fel folyamatosan a figyelmet erre a jogvesztő határidőre – közölte megkeresésünkre Tóth László főkonzul. Megjegyezte: a határidő lejártához közeledő ügyfeleket soron kívül fogadják, hogy kérelmüket átvegyék és a lehető leggyorsabban továbbítsák az illetékes szervek felé.
Az esetek egyedisége miatt a kifizetések terén nem jelenthető ki „szabály”: tavaly tavasszal elkezdődtek az utalások, de változó, hogy kinek mennyi idő alatt juttatják el az összeget. Ha késedelmet vélnek a szülők, a konzulátus munkatársai­tól megérdeklődhetik a késlekedés okát – tette hozzá Tóth László.

Közbeszéddé tenni
Orbán Viktor magyar miniszterelnök a vasárnapi évértékelőjében példa nélküli kedvezményekkel kecsegtető családtámogatási csomagot jelentett be: óriási adókedvezmények, rendkívül kedvező hitelintézkedések ösztönzik a magyarországi fiatalokat a nagycsaládos „életformára”. A négy gyermeket szülő és nevelő nők például mentesülnek a személyi jövedelemadó befizetésétől, három gyermek után ugyanakkor tetemes hitelátvállalással segíti a magyar állam a lakás- vagy éppen autóvásárló fiatalokat.
Sem igenlő, sem pedig nemleges választ nem adott Kolozsvári Tibor, Hargita Megye Tanácsa családmunkacsoportjának elnöke arra a kérdésünkre, hogy a családalapítás előtt álló erdélyi magyar fiatalok számára elszívó erővel bír-e a magyarországi családtámogatási csomag.
– A magyar kormány a magyar családokért cselekszik, ellátja azt a feladatot, amellyel a választók megbízták. Az erdélyi magyar politikai képviselet is erre van predesztinálva. Kérdés azonban, hogy ismerjük-e az elvándorlás vagy éppen a hazatérés pontos okait? Rendelkezünk-e tudományos igényű kutatásokkal, amelyek feltérképezik, hogy a csok-nak milyen következményei vannak ezen a téren? Tudjuk-e, hogy az ifjúságpolitikát milyen irányba kell építenünk? – teszi fel a kérdést a nagycsaládos megyei tanácsos. Kolozsvári Tibor szerint ezeknek a provokatív kérdéseknek a közgondolkodás részévé kell válniuk. Szükséges tudnunk, hogy például a magyarországi kedvezmények elcsalogatják-e az erdélyi magyar fiatalokat vagy sem, illetve tisztában kell lennünk azzal, hogy Romániában milyen politikai intézkedésekkel teremthetők meg olyan feltételek, amelyek elősegítik az elvándorlás megállítását és serkentik a születési arányszám növekedését.
Orbán Viktor egyébként 2017-ben a Tusványoson kifejtette: a csok tanulságainak levonása után céljuk az intézkedés külhoni kiterjesztése is.
– Magyarország kormánya elkötelezett a családok támogatását illetően. Korai lenne még kijelenteni, hogy az évértékelőn bejelentett családtámogatás programelemei közül melyek lesznek, vagy lesznek-e egyáltalán határon túlra kiterjesztett támogatási formák. Természetesen amennyiben ezek kiterjesztése megtörténik, arról időben értesülnek a külhoni magyar állampolgárok is – mondta el lapunknak Tóth László főkonzul.
Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár ugyanakkor kedden bejelentette: a Köldökzsinór program jóvoltából babacsomagot kapnak mindazok, akik a támogatási forma indítása óta anyasági vagy babakötvényre vonatkozó kérelmet nyújtottak be. Márciustól kezdődik a babacsomagok kézbesítése, ennek módjáról azonban egyelőre nem tudott pontos részletekkel szolgálni a csíkszeredai főkonzulátus.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek