2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Családonként 20 lejjel segítenék a méhészeket

Újból reménykedhetnek a méh­csa­­ládonkénti 20 lejes kárenyhítési támogatásban a hazai bejegyzett méhészek. A mezőgazdasági minisztérium a napokban a „de minimis” támogatási jogszabály júliusban bemutatott tervezetét aktualizálta. A méhészek támogatási kérelmeit ez alapján szeptember végéig fogadnák a megyei szakigazgatóságok.

Csak mutatóban volt idén repce- és akácméz. Kárpótolnák a terméskiesést Fotó: Domján Levente

A korábban közzétett tervezeten frissítve, újból közvitára bocsátotta a méhészeket méhcsaládonként 20 lejes „de minimis” támogatással kisegítő jogszabálytervezetét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium. A pénzzel a kedvezőtlen időjárás miatt idén március–május között elszenvedett veszteségeket és a családok kényszerű élelmezésének pluszköltségeit kompenzálná – legalább részben – a minisztérium.
A július 3-án közzétett határozattervezet egyes részleteinek módosítását az idő múlása indokolta: az eredeti, ám a jogalkotási folyamatban elakadt tervezet szerint ugyanis a támogatást a méhészek legkésőbb augusztus végéig igényelhették volna. Az új, augusztus 12-én bemutatott változatban már szeptember 30-i határidő szerepel, az igényelt támogatás egy összegben történő kifizetésének határidejét pedig október 15-ben szabták meg. A mezőgazdasági tárca által kidolgozott jogszabályt várhatóan jövő héten tárgyalja a kormány.
A tervezet értelmében a támogatásra azok a méhészek lennének jogosultak, akik a tevékenységüket és állományukat mind az állategészségügyi hatóságnál, mind pedig az Országos Állattenyésztési Ügynökségnél bejegyeztették, míg a családonkénti 20 lejes támogatást arra az állományszámra igényelhetnék, ami 2019. március 1-én, az állattenyésztési ügynökség nyilvántartásában szerepelt – mutatott rá a tervezet lényeges elemére Fekete Endre, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság munkatársa. Amennyiben a tervezetből valóban elfogadott jogszabály lesz, a méhészeti „de minimis” támogatási kérelmek befogadása, ellenőrzése, majd a támogatási összegek folyósítása is a mezőgazdasági szak­igazgatóságra hárul.
– A kifizethető támogatás gazdánként nem haladhatja meg a 20 ezer eurót, ám ebbe a maximális keretösszegbe minden olyan „de minimis” támogatást is beleszámítanak, amiben az illető termelő három esztendőre visszamenőleg részesült – hívja fel a figyelmet Fekete Endre.
A támogatás igényléséhez a magánszemélyek esetében a személyigazolvány másolata, jogi személyek esetében a cégbejegyzési dokumentumok másolata szükséges, amihez a méhész a bankszámlaszámát, valamint a március elsejei méhcsalád-számról tanúskodó szakhatósági igazolást kell csatolnia. A méhészek kárenyhítésére szánt keretösszeget a mezőgazdasági minisztérium saját költségvetéséből biztosítaná.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb