Családok tragédiája a kamaszkor tükrében

141

Végzős főiskolások előadását karolta fel a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház. A tavasz ébredése című darabot Keresztes Attila rendezésében, holnap este 7 órától mutatják be a gyergyószentmiklósi művelődési ház Bocsárdi Angi Gabriella stúdiótermében. A bemutatót megelőző sajtótájékoztatón elhangzott, a kamaszkor problémájával foglalkozó – 16 éven felülieknek ajánlott – előadás inkább a fiataloknak, a leendő szülőknek szól.

Botrányos előadás aktuális témával. Újraélt kamaszkor Fotó: Jakab Lóránt

Mindig fontos volt a Figura számára, hogy lehetőséget biztosítson a kezdőknek, ebből a szempontból pedig ugródeszkának is tekinthető a gyergyószentmiklósi társulat – fogalmazott a Figura igazgatója, Albu István. A bemutató a Babeș–Bolyai Tu­dományegyetem Színház és Televízió Karának és a Magyar Színházi Intézetnek a koprodukciója. A két intézet tizennégy végzőséhez a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem két gyergyószentmiklósi hallgatója is társult.
– A felnőtté válás lehetetlenségéről, a kamaszkorról szól az előadás – mutatott rá Keresztes Attila rendező, mondván: Frank Wedekind 1891-ben írt drámája nagy botrányt kavart a megjelenésekor, az előadás pedig mind a mai napig botrányosnak mondható. Mint elhangzott, az előadás nemcsak gyermekek, hanem családok tragédiáját, a társadalom visszafordíthatatlan hibáját mutatja be. Olyan kérdéseket boncolgat, hogy miként kontrollálja a szülő a gyermekét, miről kell időben felvilágosítania, helyes-e az iskola által gyakorolt fegyelmezés, továbbá ki vonható felelősségre, ha a gyermek nem látja az élet értelmét, gondolatait pedig tett is követi.
Albu Istvántól megtudtuk, a terveik szerint többször is látható lesz az előadás Gyergyószentmiklóson, sőt a lehetőségektől függően máshová is elvinnék azt. A holnapi bemutatóra már elfogytak a jegyek, a március 17-i előadásra – a biletmaster.ro szerint – még vannak szabad helyek.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek