Családok, barátok erdeje

Adományozz fát családi ünnepre!

1 134

Nem szokványos ötlet pattant ki a székelyudvarhelyi Katona László fejéből, aki éppen Brüsszelben lakik és dolgozik: adományokból erdőt ültetnek Székelyderzs határában. Ráadásul ki gondolná, hogy éppen egy pelenka adta az ötletet a kezdeményezéshez…

Lépésről lépésre haladva a biztos cél felé. Mindannyian tehetünk érte Fotók: Nagyálmos Ildikó

Hóharmatot hagyott maga után az elmúlt éjszaka, éppen azt találgatjuk a székelyderzsi erdő felé vezető úton, hogy vajon ma kisüt-e a nap. Amint felérünk az erdő alá, a frissen megtisztított területen egymás mellett sorakoznak a napokban elültetett kocsánytalan tölgyfák, a firtosváraljai napszámosok újabb gödröket ásnak, hogy az ezer csemetét szép rendezett sorokban elültessék.
Katona Dénes egykori székely­derzsi unitárius lelkész, jelenleg kórházi lelkész ugyanúgy teszi a dolgát, mint a többiek: kiméri a fák közti távolságot, megjelöli, segíti a napszámosok munkáját. És közben kisüt a nap is, de nem akárhogyan: meleg sugaraival beteríti az alattunk elterülő mezőt, a most ébredező természet új reményt hoz a lelkekbe.

Mit hagyunk a közösségre?
– Egy beszélgetés alkalmával került szóba, hogy gyakran panaszkodnak az emberek. Senkinek nem tetszik semmi, de mi az, amit konkrétan teszünk is, hiszen azon túl, hogy önmagunk, anyagi javaink gyarapodásán dolgozunk, hagyunk-e valamit a közösségre? – ennek az eszmefuttatásnak az apropóján indult el a faültetési kezdeményezés, meséli Katona Piroska.
Így született meg az egyesület létrehozásának ötlete, amely 1 eu­rónyi értékért 1 négyzetméter területet kínál a környezettudatos érdeklődőnek. A Land Art Egyesület felvállalja, hogy ebből a pénzből beszerzi a csemetéket és el is ülteti saját másfél hektáros területére. Családi ünnepekre, esküvőre, keresztelőre bárki adományozhat területet, amit GPS-koordinátákkal meghatároznak és elküldik a tulajdonosnak, aki bármikor kimehet és megpihenhet saját erdejében. Aki ezt nem teheti, a honlapról értesülhet az erdő állapotáról.

Az első erdő a családoké, barátoké
Az egyesületnek hosszú távú célja pályázni, de szeretnének megmaradni az adományozás mellett is, hiszen az emberekben fel kell ébreszteni a felelősségvállalást a természettel szemben, hogy érezzék, ők is hozzájárultak egy picit a környezetük megmaradásáért.
– Első erdőnket a családoknak és a barátoknak szeretnénk szentelni. Nemcsak a mi családjainknak vagy barátainknak, hanem a Földön lévő összes családnak és barátnak. Ezért ennek az erdőnek a létrehozásához elsősorban olyan adományokat gyűjtünk, amelyekkel valamilyen családi eseménynek és/vagy barátságok legkedvesebb pillanatainak szeretnének emléket állítani. A végtelen változások ellenére a család majdnem soha véget nem érő, és a barátságok emléke örökkévaló. Ehhez hasonlóan egy-egy fa elpusztulhat az erdőben, de az erdő örök. A faóriásokat kidöntheti a vihar, de mindig lesznek olyan fiatal csemeték, amelyek készen állnak, hogy átvegyék helyüket – mondja Katona László, aki arról is beszélt, hogy környezettudatos életmódjuk mellett Dóra lányuk születésekor pattant ki fejéből az ötlet. Akkor döbbentek rá, hogy hány hektár erdőt kell kivágni ahhoz, hogy egy csecsemő pelenkaadagját hároméves koráig fedezze. – Úgy döntöttünk, hogy ha már irtunk, akkor ültessünk is, és nagyban, hiszen ez nem egy embernek az egyszeri története – mondta László.

Erdőültetés a Nazca-vonalak stílusában
Hosszú távon szeretnének lehetőséget teremteni azoknak, akik erdőt szeretnének ültetni: vagy adományozóként, vagy az egyesület honlapján a saját projektjeik meghirdetetésével. Az egyesület hatnyelvű honlapján (www.fundaforest.eu/hu) az érdeklődők – egyének, csoportok vagy vállalatok – tájékozódhatnak arról, hogy miként hozhatják létre saját erdősítési projektjüket. Partneri kapcsolatok kialakításában, együttműködésben gondolkodnak a kezdeményezők, sőt ötleteket is várnak, cserébe online felületet biztosítanak, ahol bárki bemutathatja projektjét és megszervezheti a gyűjtést.
– Minden erdő isteni ecsetvonással teremtett műalkotás. Mi ehhez próbálunk hozzáadni egy csöpp emberi kreativitást. Bárhol, ahol a terület mérete megengedi, különböző fafajok felhasználásával, gigantikus erdőképeket fogunk létrehozni a Nazca-vonalak stílusában – vallják az erdősítési akció elindítói.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek