2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Családi, szociális gondok állnak a háttérben

Az elmúlt öt évben összesen kétszázhatvanhét személy el­tű­nését jelentették Hargita megyében a rendőrségen, kö­zülük tíz embert azóta sem találtak meg – közölte lapunk megkeresésére Incze Miklós, a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség helyettes szóvivője. Hozzáfűzte: az eltűntek között voltak kiskorúak, de őket minden esetben megtalálta a rendőrség, egyetlenegy tragikus esetet regisztráltak, amikor egy hatéves gyereket holtan találtak meg.

A helyettes szóvivő elmondta, 267 eltűntből 110 kiskorú volt, de valamennyiüket megtalálták. Túlnyomó többségük árvaházakból, gyermekotthonokból csellengett el. Általában azonban két-három nap múlva a rendőrség megtalálja őket és visszakíséri a gyermekotthonokba. De nemcsak a gyermekotthonokból mennek el a gyerekek, hanem a mélyszegénységben élő, elkeseredett családokból is meglépnek. A szülők ilyenkor értesítik a rendőrséget, a rendőröknek pedig kötelességük intézkedni.
Egyébként gyakran előfordul, hogy ugyanaz a gyerek többször is elkóborol otthonról, egy hónap leforgása alatt akár két-három alkalommal is.
Jellemzően 12 évnél idősebb gyerekekről van szó, akik többé-kevésbé egyedül is tudnak boldogulni. Az elmúlt öt évben egyetlen tragikus kimenetelű eltűnést jelentettek. Tavaly egy hatéves balánbányai gyerek belefulladt a folyóba, Csíkszentdomokoson találták meg.
A felnőtteknél is előfordult, hogy az eltűnt öngyilkos lett, felakasztva találta meg a rendőrség. E tekintettben elsősorban a pszichés betegséggel küzdők veszélyeztetettek – mondta a rendőrségi helyettes szóvivő. A leggyakrabban egyébként felnőttek tűnnek el, akik többé már nem találják a helyüket a családjukban, összevesznek a házastársukkal vagy élettársukkal és emiatt egyszerűen lelépnek. Sokan pszichés betegségekkel küzdenek, akik szintén azt a megoldást választják, hogy elmennek otthonról. Őket többnyire rokonaiknál, ismerőseiknél találják meg.
Esetükben is két-három nap alatt találja meg őket a rendőrség. Természetesen, ha nagykorúakról van szó, akkor rájuk van bízva, hogy haza akarnak-e térni vagy sem. Kiskorúak esetében azonban a rendőrségnek vissza kell vinnie a gyerekeket a családjukhoz vagy a gyermekotthonba. Ezenkívül vannak olyan hátrányos társadalmi helyzetű rétegek, ahol előfordul, hogy a rájuk jellemző kulturális, társadalmi szokások miatt idejekorán házasságot kötnek, erővel elragadják a fiatal nőket az otthonukból. Ilyen esetben is érkezik bejelentés a rendőrségre.

Kiss Előd-Gergely

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb