szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Családbarát klub: A könyvtár közösségi szerepét erősítik

Hasznos időtöltés kulturált környezetben

A Kájoni János Megyei Könyvtár a Pro Libris Könyvtári Egyesülettel közösen családbarát klubot indított el 2019 őszétől. Az első klubtevékenységet október 4-én tartották meg délután 16 órától, amelyre kicsik és nagyok egyaránt ellátogattak.

A szervezők lapunk érdeklődésére elmondták: a csaladbarát klub célja, hogy kulturált környezetben hasznos időtöltést biztosítsanak a családoknak, barátoknak, akik együtt szeretnék tölteni a szabadidejüket. Az ötlet a könyvtárban dolgozók fejéből pattant ki, amelyet meg is pályáztak és létrehoztak a Communitas Alapítvány, Hargita Megye Tanácsa és az RMDSZ támogatása révén.
Az érdeklődők különböző stratégiai, ügyességi és logikai játékokat próbálhatnak ki, ezzel fejlesztve kreativitásukat, kommunikációs, problémamegoldó és döntéshozó készségüket. Számos olyan játékkal is megismerkedhetnek a gyerekek, amelyek által közelebb kerülnek a térségben fellelhető értékekhez, hagyományokhoz. Többnyire a nyolc év fölöttiek számára több választási lehetőség van: magyar népmesékről szóló társasjáték, Székely gazdálkodó, Dixit, Katan, de az egészen kicsik is megtalálják a számukra megfelelő elfoglaltságot: memóriakártyák, Bogyó és Babóca témájú játékok és még sok egyéb érdekes elfoglaltsággal várja a könyvtár a szórakozni vágyókat.
− Lehetőségük van kipróbálni többféle játékot, és ez abban a döntésben is segít, hogy melyiket vegyék meg otthonra, mivel önmagában egy polcon álló társasjáték nem mond el sokat. Például a legutolsó alkalom nagyszerű segítséget nyújtott egy nagymama számára, mert már most tudja, hogy mit fog hozni az angyal – vélekedett Máthé Izabella programfelelős.
Reményeik szerint kéthetente sor kerül majd erre a találkozóra, de egyelőre ennek gyakorisága a jelentkezők igényeinek megfelelően fog kialakulni. Nem kizáró jellegű az előjelentkezés, viszont az alkalmazottak munkáját mindenképp segíti, hogy kellően készüljenek fel és minél előbb fel tudjanak építeni egy rendszerességet. A legelső klubtevékenységen körülbelül 25-en vettek részt, amely sokaknál akkora sikert ért el, hogy haza sem szerettek volna menni.
− Igyekszünk rugalmasak lenni és a résztvevők igényeit előtérbe helyezni. Célunk, hogy mind a gyerekek, mind a felnőttek megbarátkozzanak a könyvtárral, valamint erősítsük a könyvtár közösségi szerepét – mondta lapunknak Gyulai Arthur, a Kájoni János Megyei Könyvtár menedzsere.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb