Csáky Zoltán: Nyomot hagyni

86

Nyomot hagyni címmel a gyer­gyó­­szentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban tartott előadást Csáky Zoltán író, újságíró, tévés szakember, a Duna Televízió alapító tagja.

Csáky Zoltán nosztalgiázva emlékezett vissza a hosszú évek munkásságára, amelyből egy filmrészletet is vetítettek: a szakember 15 évig vezette a Román Televízió magyar adását, ezt követően a Bukaresti Rádió marosvásárhelyi tudósítója lett, majd 1987-től a nyárádszentmártoni termelőszövetkezetben dolgozott mint cséplőfelelős. Csákynak nagy szerepe volt a Duna Televízió 1992-es megalapításában, s mint arra előadásában rámutatott: több volt, mint egy tévécsatorna, nemzeti intézménynek is nevezhetnénk. Ugyanakkor a találkozón az is elhangzott, hogy a csatorna ma már nem azokat az értékeket képviseli, mint hajdanán. Csáky Zoltán Arcélek című műsorából három portréfilmrészletet is megtekinthettek a jelenlévők: a gyergyószentmiklósi származású tűri plébános, Kémenes Lóránt szórványban végzett munkájáról, Sütő Levente Lehel festettbútor-készítőről és a néhai Csávossy György író, borászról.
– Mindig a hiteles, objektív közvetítések garanciája volt számunkra Csáky Zoltán – méltatta a meghívottat Csergő Tibor András múzeumigazgató.
Az est folyamán Csáky a Hagymakupolás honfoglalás és a Jóisten politikája című köteteit is dedikálta.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.