Csak Parajd és Gyergyószentmiklós között akadozott a forgalom: Alig okozott gondot az első hó

55

Nem okozott komolyabb fennakadást Hargita megyében az idei első hó. Az országutak közül egyedül Parajd és Gyergyószentmiklós között állt nagyjából másfél óráig az egyik sávon a forgalom, mert elakadt egy-két nyerges vontató és értelemszerűen mögöttük az összes többi kamion. A helyenként változó mennyiségű – mintegy 3–10 centiméter vastag – hóréteget azért tudták viszonylag könnyen eltakarítani, mert mindössze néhány órát tartott a havazás.

Nem érte felkészületlenül a hóesés az utászokat                                                                 Fotó: László F. Csaba

Csak a 15-ös jelzésű országúton és csak az egyik sávon akadt el másfél óráig a forgalom Parajd és Gyergyószentmiklós között Hargita megyében – közölte lapunk megkeresésére Elekes Róbert, a Brassói Regionális Útügyi Igazgatóság szóvivője. Kérdésünkre elmondta: ennek az volt az oka, hogy nagyon sok kamionos még nyári gumikkal jár az országutakon.
– Nem volt nagyméretű fennakadás, de elég, ha egy-két nyerges vonató elakad, mert az összes többi megáll mögötte. A havazás este 11órakor elállt, és utána, az éjszaka folyamán már nem havazott tovább, így több gondot már nem okozott az időjárás – fűzte hozzá a szóvivő.
Átlagban 5-7 centis hó borította az országutakat. Hargita megyében 27 hókotróval dolgoztak az útügy munkatársai, összesen 250 tonna sót szórtak el. Ez nem számít különösebben nagy mennyiségnek. A hatékony hóeltakarításnak kedvezett, hogy még a föld is elég meleg, nem tapad meg a hó. Az útügy hókotrói már készenlétben állnak, átlagosan 10-15 kilométerenként egy, a kijelölt hóeltakarító körzetekben. Ezekben a körzetekben hálószobák is vannak, itt alszanak a hókotrógépek sofőrjei, amint látják, hogy hull a hó, rögtön tudnak cselekedni – részletezte Elekes Róbert.

Nem árt figyelni a téli abroncsok használatára
Hozzáfűzte: az útügy felkészült a télre, rendelkezésükre áll a szükséges sómennyiség.
– A nagyobb gondot általában az okozza, ha egy nagyobb nyerges vonató elcsúszik az úton, nemcsak a forgalmat tartja fenn, a hókotrók sem férnek el mellette – mutatott rá a minden évben ismétlődő nehézségekre a szóvivő.
Egy-másfél órába telt, amíg az elakadt tehergépkocsikat elvontatták, utána a többi kamion már haladhatott továbbá. Mint kifejtette: jellemzően azért akadnak el a nyerges vontatók, mert nem készültek fel a télre, azaz nincs rajtuk téli gumiabroncs. Ez valahányszor megtörténik, amikor havazik, emiatt szinte elkerülhetetlen, hogy elakadjon a forgalom. Egyébként a rakomány nélküli, üres nyerges vontatók sokkal gyakrabban akadnak el, mert egyszerűen hiányzik az a súly, ami az aszfalton tartaná őket.
Kérdésünkre elmondta: idén nagyon későn esett le az első hó, nem ez a jellemző. A törvény előírásai szerint az útügy már október 20-án valamennyi hóeltakarító gépével be kell vonuljon a hegyi bázisokba, november elsejétől pedig az összes többibe. Idén a kedvező időjárási viszonyok miatt ezt egy teljes hónappal elhalasztották, ez jelentős költségmegtakarítást is jelent, hiszen a várakozó hókotró sofőröket is ki kell fizetni. Hozzáfűzte: a mostani első havazás teljesen átlagosnak számít, szerencsére, hogy rövid ideig tartott, mert a gondot soha nem a hó mennyisége jelenti, hanem annak folyamatossága.

A megyeszékhelyen és a megyében sem volt gond
Csíkszeredában sem okozott gondot a hó eltakarítása. Pál Tamás, az ECO Csík Kft. igazgatója a Hargita Népének elmondta: épp amiatt, hogy viszonylag rövid ideig tartott a munkájuk. Hétfő éjjel 11 órakor állt el a havazás, tegnap hajnali három óráig a város útjairól és a járdákról is eltakarították a havat. Hozzáfűzte: Csíkszeredában mintegy három centi hó hullott le, Hargitafürdőn, ahol szintén az ECO Csík takarítja a havat, nagyjából tíz centiméteres volt a frissen hullott hó vastagsága. Alina Ciobotariu, a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője kérdésünkre ugyanakkor elmondta: a megyei utakon zavartalan volt a forgalom, egyetelen riasztást sem kaptak.

Felkészült a megye
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke közösségi oldalán korábban közzétette: a megyeháza több mint 15 millió lej értékben kötött keretszerződést a hóeltakarító vállalatokkal. A szerződés előírja a cégeknek a hóeltakarítást, csúszásgátlók szórását, a gyors beavatkozást sürgősségi esetekben, például az úttestre dőlt fák eltávolítását, kérés esetén hómaró bevetését, valamint 24 órás készenlétet. A megye vezetése annyiban szigorúbb feltéteket szabott, hogy a hóeke használatát nem a törvény által előírt 15 centiméteres hóvastagságnál teszi kötelezővé, hanem már akkor, amikor a hóréteg eléri a hat centiméter vastagságot. Az útkarbantartó gépek mozgását a világhálón bárki nyomon követheti a hargitamegye.ro/utak.html oldalon.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek