Csak orvosi javaslatra!

Egészséget veszélyeztető jelenség: antibiotikum-rezisztencia

79

Az antibiotikumok az elmúlt évszázad talán legnagyobb orvosi felfedezését jelentik, túlzott használatuk azonban nagy veszélyt hordoz magában – figyelmeztetnek az Egészségügyi Minisztérium közleményében.

A dokumentumban közlik: „Mindössze 75 éve alkalmazzuk az antibiotikumokat és több száz millió életet mentettek meg eddig ezek a gyógyszerek. Ugyanakkor visszaszorítják a fertőzések terjedését és csökkentik az ezek nyomán kialakuló károsodás mértékét. Épp ezért szeretnénk, ha továbbra is használni lehetne ezeket a gyógyszereket”.
Rámutatnak azonban, hogy más gyógyszerekhez hasonlóan az antibiotikumoknak is vannak nem kívánt mellékhatásaik. A gombák elszaporodása a szervezetben vagy a hasmenés gyakori következményei egy-egy antibiotikumkúrának. Ezek mellett pedig egyre gyakoribbak az antibiotikumokkal szemben ellenállóképességet kifejlesztő baktériumok.
Az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok által okozott fertőzéseket pedig nagyon nehéz kezelni, hisz az addig használt gyógyszerek nem működnek, újabb, gyakran toxikusabb, drágább gyógyszerekre van szükség, esetenként pedig szinte semmi eszköz nem marad az orvosok kezében a gyógyításra. „Ha rosszul használjuk az antibiotikumokat vagy akkor is használjuk őket, ha nincs rájuk szükség, ezek a veszélyek állnak fenn, anélkül, hogy alkalmazásuk bármilyen kedvező hatással bírna. Csak akkor kell antibiotikumot használni, amikor azok hasznosak tudnak lenni, azon fertőzések esetén, amelyek jól válaszolnak ezen kezelésekre” – szögezik le az egészségügyi tárca közleményében.

Magasabb romániai arány
A szaktárca szerint Romániában magasabb az antibiotikum-rezisztencia, mint az Európai Unió többi államában. A fertőzéseket okozó baktériumokról 2012–2015 között húsz romániai kórházból összegyűjtött adatok szerint egyre több baktériumfajta nem reagál az addig alkalmazott gyógyszeres kezelésre.
Ilyen jelenségről számoltak be a Staphylococcus aureus baktériummal, a húgyuti fertőzések fő okát jelentő Escherichia coli baktériummal kapcsolatosan, továbbá több felső és alsó légúti vagy tápcsatornai gyulladást okozó baktériummal kapcsolatosan is. Több, a kórházi fertőzéseket okozó baktériumról is kimutatták, hogy rezisztens az ellene eddig alkalmazott antibiotikumra, például az Acinetobacter és a Klebsiella pneumoniae által okozott fertőzések kezelése is nehezedett emiatt.

Vírus ellen nem véd
A náthás és infleunzás megbetegedések esetén például nem segítenek az antibiotikumok, ezeket a betegségeket ugyanis vírusok okozzák, amelyek ellen ezek a gyógyszerek nem hatásosak. Sok folyadék fogyasztásával, pihenéssel és tüneti kezeléssel lehet segíteni e megbetegedések esetén, az ilyenkor gyakran alkalmazott antibiotikumok pedig nem fognak segíteni, sőt ellenkezőleg, mellékhatásaik révén fokozhatják a rosszullétet és hozzájárulhatunk ahhoz is, hogy az egyes baktériumok ellenállóképességet alakítsanak ki az antibiotikumokkal szemben – figyelmeztet az egészségügyi tárca.
Közleményében az Egészségügyi Minisztérium arra kéri a lakosságot, ne használjanak antibiotikumot, csak ha orvos írta fel nekik azt. Saját döntésük alapján tehát ne használják ezeket a gyógyszereket, és ne vegyék be a másnak felírt antibiotikumot, akkor sem, ha a tüneteik hasonlók.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek