…Csak legyen elég kivitelező!

Ígéretes beruházás a Zöld ház program

809

Jó befektetésnek ígérkezik az országos Zöld ház program keretében államilag támogatott fotovoltaikus napelemes rendszerek telepítése a háztartások és a pályázati kiírás elvárásainak megfelelő cégek számára. Hargita megyében négyszáz-ötszáz, napenergiát árammá alakító berendezést telepíthetnek, azonban nem biztos, hogy lesz elég kivitelező cég, amely felszereli ezeket. A program ugyanis utólag számolja el a költségeket, a kisebb vállalatok pedig nem merik megkockáztatni, hogy nagyobb összeget befektessenek erre a célra.

Vass Lóránd ismerteti a rendszert. Térségi fellendülésre számít Fotó: Nagyálmos Ildikó

Az Országos Energiaszabá­lyzó Szakhatóság (ANRE) honlapján elérhető adatok szerint Hargita megyében összesen 27 cég rendelkezik a szükséges engedélyekkel ahhoz, hogy részt vegyen az ezúttal a Környezevédelmi Alap által lebonyolított Zöld ház programban. Közülük nyolc szé­kelyudvarhelyi, négy csíkszeredai és öt gyergyószentmiklósi cég. Lapunk az érintett vállatok vezetőit, munkatársait kérdezte arról, hogy mire számíthatunk.

Így fog működni
Vass Lóránd villamosmérnök, a Melinda-Impex Instal munkatársa a Hargita Népének elmondta: a pályáztatás két lépésben történik majd: első körben szerződik az állam az általa jóváhagyott cégekkel, amelyek forgalmazzák ezeket az eszközöket és a kivitelezésre is alkalmasok. Ezután indul el a tulajdonképpeni lakossági pályázat.
Az aktuális kiírás szerint a pályázóknak az előzően kiválasztott cégekhez kell beadniuk majd a dokumentációt, a pályázatban csak magánszemélyek vehetnek részt. A sajtóban megjelent információk szerint nagy valószínűséggel februárban kezdődik a cégek pályáztatása, és várhatóan tavasszal indul be a tulajdonképpeni projekt – mondja Vass Lóránd.
Országos szinten 100 millió eurós össztámogatásról van szó, pályázónként 20 ezer lejről, amelyből egy átlagos családi ház energiaigényeihez igazított fotovoltaikus rendszer már hatékonyan kiépíthető.
– Legkevesebb 3 kilowattos rendszert ír elő a támogatási útmutató, és ebből az összegből nagyjából 3,5–4 kilowattos rendszert lehet létesíteni, amely elégséges egy átlagos családi háznak. A törvény szerint nagyobbat is lehet igényelni, viszont a különbözetet pótolni kell. A pályázat Udvarhelyszéken nagyjából 100–120 háztartást érinthet – véli a villamosmérnök.
Mészáros Csaba, a csíkmadarasi székhelyű Aqua Energia Rt. ügyvezetője kérdésünkre ugyanakkor elmondta: azok a cégek vehetnek részt a programban, amelyek megkapták az engedélyt a tervezésre és a kivitelezésre is, ezt takarja a „B” típusú engedély kifejezés.
– Úgy látom, az a lényege, hogy a szakcég az ügyfelének mindent biztosítson a dokumentáció elkészítésétől az elektronikus nyilvántartó rendszerbe való feltöltésen át az állami áramszállító cég, az Electrica Distribuție hálózatára rácsatlakozó engedély beszerzéséig – ecsetelte a cégvezető.
Előbb engedélyt kell kérni a hálózatra való csatlakozásra, majd amikor már felszerelték és működőképes a fotovoltaikus napelemrendszer, akkor szükség van még a rácsatlakozási bizonyítványra, amelyet szintén az Electrica bocsát ki. Utóbbi hivatalosan is elismeri, hogy az engedélyezett munkát kifogástalanul, a műszaki követelményeknek megfelelően végezték el. Csak ezután lehet elszámolni az elvégzett munkát a Környezetvédelmi Alappal. Az ügyfélnek mindössze annyi dolga van, hogy kifizesse a beruházás 10 százalékos önrészét, azaz 2000 lejt, illetve aláírja a szerződést.

Csak jusson kivitelező
Kérdésünkre Mészáros Csaba elmondta: a piaci árakat lényegesen nem befolyásolja a Zöld ház program, ugyanis a romániai energetikai piacon ez csupán csepp a tengerben, nem kell tehát drasztikus árnövekedésre számítanunk. Eddig is voltak olyan háztulajdonosok, akik felszereltették a fotovoltaikus napelemes rendszert, de eddig az állam nem vásárolta meg a fölöslegben termelt energiát – egyébként éppen ez a program legjelentősebb újítása. Ettől függetlenül 2-3 éve trendnek számít, hogy az energiaárak „elindultak fölfelé”.
A szakértő szerint a program igazi hozadéka, hogy szinte minden településen felszerelnek egy-egy fotovoltaikus rendszert, ez pedig mintául szolgálhat másoknak is, akik maguk is szívesen belevágnának hasonló beruházásba. Inkább a technológiát népszerűsíti a program. A piacon jelenleg inkább a cégek rendelnek meg hasonló berendezéseket, ezen változtathat a Zöld ház program.
Május elejétől év végéig adott cég megközelítőleg mintegy 40-50 fotovoltaikus rendszert tud felszerelni, Hargita megyének várhatóan 400–500 jut. Kérdés, hogy akad-e elég cég, hogy valamennyit fel tudják szerelni határidőig – teszi fel a kérdést Mészáros Csaba. Ebből ugyanis gond származhat: rengeteg munkájuk van a cégeknek, így a kisebb munkákhoz valamennyi vállalat oda fér, nem várható, hogy konkurencia alakuljon ki. Ugyanakkor adott esetben súlyos összegeket kell megelőlegeznie magának egy-egy cégnek, mert a program utófinanszírozású, az ügyfelet viszont meg kell nyernie. Elmondta: mivel cégük áramot termel, a szolgáltatás terén és az engedélyeztetés terén is van tapasztalatuk, ezért vállalják, hogy a program teljes ügyintézését az elejétől a végéig véghezviszik. Abban is tudnak segíteni az ügyfeleknek, hogy a fölöslegben termelt áramot értékesítsék.
Vass Lóránd is bizakodó:
– Nemcsak megtérülő beruházásról van szó, hanem környezetvédelmi felelősséget is felvállaltunk, részben megtermeljük saját energiaszükségleteiket. Valós tapasztalattal rendelkezünk, napi termelési energiaadatokkal is alá tudjuk támasztani az általunk forgalmazott rendszer előnyeit, műszaki színvonalát – mondta Vass Lóránd. Hozzáfűzte: egyértelműen lendületet ad majd ez a pályázat az egész térségnek.

Kiss Előd-Gergely
Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek