2021, január 17, vasárnap.

Csak lassan a testtel

Az elmúlt hét végén, pontosabban június 20-án az egészségügyi minisztérium illetékes igazgatója, Mihaela Udrea azt nyilatkozta, hogy véglegesítették a forgalomba hozható gyógyszerek árjegyzékét (annak hivatalos megnevezése Canamed, azaz Catalogul Naţional al Preţurilor Medicamentelor), azt meg is küldték nyilvánosságra hozatal végett a Hivatalos Közlönynek, akárcsak a gyógyszerár megállapítási módjára vonatkozó 2009/75-ös miniszteri rendeletet újólag módosító és kiegészítő miniszteri rendeletet. Hozzáfűzte azt is, hogy a szóban forgó katalógus július 1-jétől válik hatályossá, és arról biztosította a betegeket, hogy egyetlen gyógyszer sem fog hiányozni, sőt megvásárolható lesz 100 olyan gyógyszer is, amelyek a jelenlegi katalógusban ugyan szerepelnek, de azokat országunkban soha sem forgalmazták. Továbbá kihangsúlyozta azt is, hogy szeptember hónappal kezdődően a gyógyszerárak számítása egy új módszer szerint fog történni. Az igazgató nyilatkozatából arra lehetett következtetni, hogy a hónapok óta vajúdó gyógyszerár-aktualizálásra sikerült pontot tenni, és bekövetkezhet a kilátásba helyezett árcsökkenés…

Csíkszeredai gyógyszertár. Ármódosítás kérdőjelekkel Fotó: Balázs Árpád
Csíkszeredai gyógyszertár. Ármódosítás kérdőjelekkel Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]I[/dropcap]zgatottan vártuk a hétfői Hivatalos Közlönyt, de abban a Canamed-lista nem jelent meg, de igen az árszámítási módszert módosító és kiegészítő 2015/770-es egészségügy-miniszteri rendelet. Udrea igazgatónő e rendelet tekintetében úgymond elejébe ment az eseményeknek, ugyanis azt nem az általa említett időpontban, azaz június 20-án keltezték, hanem június 22-én, s még aznap közölték a Hivatalos Közlönyben. Az egyébként nem tartalmaz húsbavágó módosításokat, illetve kiegészítéseket, csupán azt, hogy amennyiben a gyógyszerek forgalomba hozására vonatkozó engedéllyel rendelkezők nem értenének egyet az általuk javasolt ár hatósági visszautasításával, akkor ezt a döntést 30 napon belül megfellebbezhetik. Továbbá, amennyiben nem fogadják el a minisztérium által megállapított árat, akkor az adott gyógyszereket a megelőzően jóváhagyott áron forgalmazhatják a készlet felszámolásáig, de legfeljebb 6 hónapig, a döntés meghozatalától számítva. De akkor mi van az árlistával? Egy dolog biztos, az a Hivatalos Közlönyben nem jelent meg. Ugyanakkor a most hatályossá vált miniszteri rendelet értelmében a katalógusban foglalt gyógyszerek árait a szaktárca közli évnegyedenként az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, a forgalmazókat és a gyógyszertárakat pedig a piacra helyezési engedély „birtokosának” kell informálnia. Ezek szerint nem biztos, hogy július 1-jétől minden egyes gyógyszernek aktualizált ára lesz, mint ahogy az sem, hogy egy csapásra bekövetkezne a már jó ideje beharangozott 20 százalékos árcsökkenés.

A miniszter optimista
Hétfőn sajtóértekezletet tartott Nicolae Bănicioiu tárcavezető, aki úgymond megfeledkezett a viszontagságos előzményekről, illetve többszöri halasztgatásról, s a szerintünk semmitmondó rendeletet, valamint a várható árcsökkenést olyan sikerként értékelte, ami „a kormány nagy erőfeszítéseinek” köszönhető. Szinte határozottan jelentette be, hogy július 1-jétől a gyógyszerek 20 százalékkal fognak olcsóbakká válni, de azon nyomban hozzáfűzte azt is, hogy az árak aktualizálásának konkrét eredményei, következményei majd az ősz folyamán válnak ténylegesen kitapinthatókká. Igen, mert a készleten lévő gyógyszerek forgalmazására, eladására a jelenlegi árakon fog sor kerülni. Hangsúlyozta, hogy a romániai gyógyszerárak uniós viszonylatban is a legalacsonyabbak lesznek, és ez így is van a rendjén, mert a hazai árak semmiképp sem lehetnek azonosak vagy hasonlók azon országok gyógyszeráraival, amelyek GDP-je jóval nagyobb. Többször is nyomatékolta, hogy a kompenzált gyógyszerek esetében, ha netalántán eltűnnének egyesek a piacról, akkor az azokat „helyettesítők” esetében sem kell az eddigieknél többet fizetni.

Vannak, akik másképp látják
Kedden az egészségügyi reformmal kapcsolatos szakértői konferenciára került sor a fővárosban. Azon óhatatlanul előtérbe került a gyógyszerárak aktualizálásának, illetve csökkenésének kérdésköre is. Nos, a gyógyszergyártók és -forgalmazók érdekképviseleteinek egyes képviselői nem bizonyultak olyan optimistának, mint a miniszter, sőt igen visszafogottan nyilatkoztak. A Generikus Gyógyszereket Gyártók Romániai Egyesületének (APMGR) elnöke, Dragoş Damian például annak a véleményének adott hangot, hogy az árak csökkentését követően, azaz július 1-je után fennáll annak a kockázata, hogy a piacról eltűnjön mintegy 1200 olcsó gyógyszer. Megjegyezte azt is, hogy máris 900 olcsó gyógyszer lekerült a gyógyszertárak polcairól a megelőző időszakokban. Ecsetelte azt is, hogy egyes virtuális számítások szerint az árcsökkentés nyomán számos generikus gyógyszer a gyártók számára veszteségessé válhat. Beszámolt olyan becslésekről is, amelyek szerint az árszámítás aktualizálása nyomán főleg a hazai gyógyszergyártók kerülhetnek hátrányos helyzetbe. Mintegy válaszként az Országos Gyógyszerügynökség (ANM) alelnöke, Marius Tănase azt hangoztatta, hogy megérti azt az idegességet, amely azzal kapcsolatos, hogy egyes gyógyszerek eltűnhetnek a piacról, és amely részben indokolt is, de ugyanakkor el kell ismerni azt is, hogy a piacról eltűntek gyógyszerek a megelőző időszakokban is. Amúgy az ügynökség alelnöke szerint a piacon gyógyszerellátási zavarok nem következhetnek be, és felesleges a kedélyborzolás, a betegeket arról kell biztosítani, hogy a kezelésük megkövetelte gyógyszerek rendelkezésre fognak állni és hozzáférhetők lesznek a továbbiak során is.
Okosabbak nemigen lettünk, az árlistába se pillanthattunk bele, legalábbis egyelőre nem. Az viszont nyilvánvaló, hogy július 1-jén, azaz egyik napról a másikra nem fog minden egyes generikus gyógyszer ára 20 százalékkal csökkenni. A jelek szerint az árcsökkenés tekintetében különböző arányok fognak „érvényesülni”, s az az általános 20 százalékos árcsökkenés kétségbe vonható. Az APMGR képviselői szerint az általános árcsökkenés 9,4 százalék körül lesz, s ezt az állításukat egy piackutató cég tanulmányára alapozzák. A romániai, tehát a hazai gyártmányú generikus gyógyszerek esetében viszont az árcsökkenés esetenként meghaladhatja a 18 százalékot.

Hecser Zoltán

[box type=”shadow” ]A generikus gyógyszer, más néven generikum (angol: generic drugs, generics) olyan gyógyszer, amely ugyanazokat az aktív hatóanyagokat és ugyanolyan mennyiségben tartalmazza, mint egy már engedélyezett gyógyszer – utóbbit originális, innovátor vagy referencia készítménynek nevezzük. A generikumok az eredeti gyógyszer szabadalmának lejárta után jelennek meg a piacon, mint az originális gyógyszerrel lényegileg hasonló/egyenértékű gyógyszerkészítmények. Terápiás hatásukat tekintve ezért megegyeznek az eredeti, referencia gyógyszerrel, áruk azonban jóval alacsonyabb. A generikus gyógyszerek a legtöbb esetben egymással felcserélhetők és egymással helyettesíthetők.[/box]

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb