Csak két termelő igényelte

48

Ma jár le a hazai tejtermelőknek kínált uniós válságtámogatás második igénylési időszaka: a gazdáknak viszont a március-áprilisi fordulóhoz képest a mezőgazdasági minisztérium ezúttal csak egy hetet biztosított. Hargita megyéből az újra felkínált támogatáskérelmezési lehetőséggel két tejtermelő élt.

Fejés után. Kevesen kérnek a támogatásból Fotó: Domján Levente
Fejés után. Kevesen kérnek a támogatásból Fotó: Domján Levente

Nem mutatnak különösebb érdeklődést Hargita megyéből a tejtermelők az újból felkínált, uniós forrásokból finanszírozott tejtermelési támogatás igénylésére: a kérelmeik benyújtására a késlekedőknek ma délutánig lesz lehetősége. A 240 és 2900 euró közötti egy alkalomra szóló támogatást ezúttal csak azok a tejtermelő gazdák kérelmezhették, akik az előző, március-áprilisban meghirdetett első támogatásigénylési időszakban a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez (APIA) támogatási kérelmeiket nem nyújtották be. Az utólag felkínált lehetőséggel péntekig Hargita megyéből csupán két tejtermelő élt – tájékoztatta lapunkat Haschi András, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség Hargita megyei igazgatója. A szakember elismerte, az ismételt támogatásigénylési lehetőség iránt érdeklődő gazdák csekély száma nem lepte meg: Hargita megyéből a legtöbb támogatásra jogosult tejtermelő már a tavaszi első lehetőséggel élve benyújtotta támogatási kérelmét. A tejtermeléshez kötött rendkívüli uniós tejtámogatást a megyéből akkor 1746 gazda – zömében 5–20 tonna tejet értékesítő kistermelő – igényelte.
A támogatási feltételeknek eleget tevő szarvasmarhatartókat a termelt és leszállított tej mennyisége alapján az ügynökség három csoportba sorolja: a minimum 5 és legtöbb 20 tonna tejet értékesítő termelők 240 eurós fix összegű támogatásra, a 20 és 200 tonna közötti tejmennyiséget termelők farmerek a tejvolumen függvényében tonnánként 12 eurós, azaz legkevesebb 240, legtöbb 2400 euró közötti támogatásra, míg a 200 tonnánál nagyobb mennyiséget termelő és leszállító tehenészetek 2900 eurós fix összegű támogatást várhatnak. A pénz az APIA legkésőbb június végéig folyósítja az érintett számlájára.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.