2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Csak egy székelyudvarhelyi tömbház vár hőszigetelésre

A tavaly ősszel még kilenc lakótömb esetében volt szó arról, hogy pályázati forrásokból idén elkezdhetik hőszigetelésüket, ez a szám időközben négyre csökkent le, végül egyetlen, a város központi részén található régi épület maradt versenyben. A Központi Fejlesztési Régiónál van pénz az ilyen jellegű beruházásokra, viszont sok esetben a lakók által eddig elvégzett módosítások lehetetlenné teszik a pénz lehívását.

Ez a tömbház az esélyes. Hőszigetelésre vár Fotó: Asztalos Ágnes

Egyelőre az új városvezetés­nek sem sikerült felpörget­nie a székelyudvarhelyi tömb­házak teljes körű szigetelésének, rehabilitációjának menetét. Évek óta voltak próbálkozások, mégis mindössze 6 olyan lakótömb van a városban, amelyet központi finanszírozással egységesen rendbe tettek. Egyre inkább úgy tűnik, hogy az időközben elvégzett ma­gán­beavatkozások jelentős akadályt képeznek a pályázati forrásokhoz való hozzáférésben.
– A tavaly 9 tömbház lakóinak kérésére rendelte meg a beavatkozási munkálatok engedélyeztetési dokumentációjának újratervezé­sét a polgármesteri hivatal. Az új dokumentációt a helyi tanács mindegyik esetben elfogadta, míg a lakószövetségek közgyűlései csak négy tömbház esetében szavazták meg – tájékoztatott Puskás Katalin, a Fejlesztési és Beruházási Igazgatóság vezetője.
A 2014–2020 Regionális Ope­ratív Program keretén belül novemberben a polgármesteri hivatal az elfogadott négy tömbházra le is adta a támogatási kérést, viszont a Központi Fejlesztési Ügynökség közvetítő szerve hármat közülük kizárt a programból az engedély nélküli beavatkozások (erkélybeépítések, nem szabványos ablakcserék) miatt. Puskás Katalin hangsúlyozta, hogy a lakók által engedély nélkül elvégzett műszaki átalakítások tulajdonképpen nem jelentenek kizáró okot a pályázaton való részvételnél, amennyiben beilleszthetők a tervezőcég által elfogadott műszaki megoldásokba, a kizárt lakótömbök esetében viszont nem így volt.
– Az adminisztratív és elszámolhatósági elbíráláson tehát egyetlen tömbház ment át, ez a Művelődési Ház mellett, a Mihail Kogălniceanu utca 4. szám alatt található. A beruházás becsült összértéke 644 329 lej, amelyből 302 474 lejt a támogatási kérésnek megfelelően az EU-tól szeretnénk lehívni, a különbséget az önkormányzat és a lakók fogják fedezni. Az említett tömbház esetében a lakrészekre eső önrészt az érintett tömbházlakók elfogadták, ezek értéke 5435 lej és 7046 lej között van. Ennek a tömbháznak az esetében a sátortető (hagyományos cserepes tető) teljes cseréjét és a födém termikus szigetelését is tartalmazzák a munkálatok, ami jelentősen emeli a beruházás értékét – részletezte Puskás Katalin.
Érdekességként említhető meg, hogy a központi régióban (Brassó, Maros, Kovászna, Szeben, Fehér, Hargita megyék) egyetlen dokumentáció, tehát csak a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala által benyújtott támogatási kérés maradt versenyben. Az adminisztratív és elszámolhatósági értékelést a műszaki és pénzügyi elbírálás követi, azt nem lehet tudni, hogy eredmény mikorra várható, bár Puskás Katalin reménykedik egy közeli időpontban.
A Központi Fejlesztési Ügynökség honlapján közzétett adatokból továbbá az is kiderül, hogy a tömbházak szigetelésére előirányzott költségvetés mindössze 0,004 százalékát sikerült lefedni az elbírálás alatt lévő projekttel. Puskás Katalin kiemelte, hogy a program újraindulása esetén a polgármesteri hivatal újból szeretné benyújtani a támogatási kérést a kizárt tömbházakra is. Ehhez viszont szükséges az engedély nélküli és műszaki szempontból nem megfelelő beavatkozások megszüntetésének vállalása a lakók részéről, azaz bontani kell. Jelenleg a lakószövetségek a lakók szándékát térképezik fel, amelyet egy kötelező beleegyezési nyilatkozattal kell majd véglegesíteni.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb