Csak egy doboznyi szeretet kell

170

Hátrányos helyzetű gyermekek megsegítése céljából indult két adománygyűjtő mozgósítás is a zetelaki Simó Megsegítő Egyesület és a Tegyünk Egymásért Egyesület jóvoltából: a cipősdoboz-akció tanszerekkel, édességekkel teszi szebbé a karácsonyt, az élelmiszergyűjtés az elhelyező központok, szociális otthonok támogatására törekszik. Mindkét program a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság rendszerébe tartozókon kíván segíteni.

Csíkszeredában, a Rét utcában gyűjtenek. Várják az adakozókat Fotó: László F. Csaba

A Simó Megsegítő Egyesület a szociális központok nehéz anyagi helyzetének okán adományozásra szólítja a magánszemélyeket, civil szervezetek, alapítványokat, oktatási intézményeket, illetve cégeket is.
Az egyesület 2013-ban alakult, és célja a hátrányos helyzetű gyermekek, illetve családok támogatása Hargita megye szerte. 38 önkéntes dolgozik a szervezetnél, amely évente több mint 120 nehéz helyzetben élő Hargita megyei gyermeken igyekszik segíteni, és további 462 hátrányos helyzetű családot támogat különböző szociális tevékenységekkel.

Összefogásra buzdítanak
– A cipősdoboz-akcióval az iskolákat szeretnénk megszólítani. Elképzelésünk szerint a tan­szerekkel, édességekkel és más adományokkal telerakott dobozokkal kívánnánk kellemes karácsonyi ünnepeket azoknak, akik ritkán vagy sohasem kapnak ajándékot. Az élelmiszergyűjtés-akcióhoz elsősorban alapítványok és cégek csatlakozását várjuk, de magánszemélyek felajánlásainak is örülnénk – ecsetelte az egyesült elnöke, hozzáfűzve, hogy mivel félárván, mélyszegénységben nőtt fel, különösen a szívén viseli a hátrányos helyzetű gyermekek sorsát.
A megyében 860–1000 ajándékdobozra lenne szükség, mert az éhező gyermekek száma igen magas. Ezzel kapcsolatban Simó Zoltán közölte, hogy a jelenlegi pénzügyi helyzet megnehezíti a szociális tevékenységeket, hiszen a zetelaki egyesület esetében is volt olyan alkalom, hogy anyagi problémák miatt kölcsönhöz kellett folyamodniuk.
– Az éves költségvetés sajnos sokszor nem elegendő, és amikor látom a segítségre szorulókat, sokszor elsírom magam. Nagyon fájdalmas szembenézni a valósággal. Vannak, akiken nem segít senki – mondta Simó, aki a pályázatokban látja a hasonló profilú szervezetek működésének lehetőségét.

A Tegyünk Egymásért Egyesület csapata. Udvarhelyi támogatás Fotó: Barcsa István

Cégek jelentkezése segítene a legtöbbet
Beszélgetésünk során kétszer is megcsörrent a telefonja, és örömmel közölte, hogy máris jelentkeznek segítséget felajánló szervezetek.
A székelyudvarhelyi Tegyünk Egymásért Egyesület és a csíkszeredai Juventutti Alapítvány az elsők között csatlakozott a felhíváshoz, utóbbi közreműködésével a helyi iskolákat vonták be a megmozdulásba.
– A Juventutti Alapítvánnyal együttműködési szerződést kötöttünk, és elsősorban cégek felajánlásait várjuk – közölte Simó Zoltán, akinek törekvése hatására először szerveztek élelmiszergyűjtést Székelyudvarhelyen.

Rendszeres gyűjtések
András Ervin, a Tegyünk Egymásért Egyesület alelnöke lapunk kérdésére elmondta, hogy a szervezetüket mindig is foglalkoztatta a hátrányos helyzetű gyermekek megsegítése, és örömmel csatlakoztak a zetelaki felhíváshoz. Ettől függetlenül éppen most akarják állandósítani a hétvégi tartós élelmiszergyűjtést Székely­ud­var­helyen. Az első ilyen gyűjtés az elmúlt hétvégén volt.
Ezzel kapcsolatban az alelnök közölte, hogy kisebb-nagyobb sikerrel zárták a megmozdulást, hiszen érkeztek adományok, viszont nem szállítható mennyiségben.
– Liszt, pástétom és hasonló felajánlások gyűltek össze Udvarhelyen a Patkóban, ahol mostantól rendszeressé tesszük a gyűjtést – közölte András Ervin, hozzátéve, hogy hétköznap az Építők utca 5/16. szám alatt várják az adományokat, hétvégenként pedig a Márton Áron téren, 9 és 16 óra között.
Ajándékdobozt és tartós élelmiszert Csíkszeredában, a Rét utca 84/A címen lehet adományozni, Székelyudvarhelyen a Tegyünk Egymásért Egyesület már említett székhelyén, Zetelakán pedig a 133-as házszám alatt várják a felajánlásokat. Bővebb információkhoz a 0749–775473 vagy a 0755–295199 telefonszámon juthatnak.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek