Csak a Pandurii nyert

66

Csupán egy találkozón született győzelem a hazai 1. Liga első fordulójában. A 2015/2016-os hazai labdarúgóidény első fordulójában hat döntetlen született, három pályán még gólt sem sikerült elérniük a csapatoknak.

[dropcap]A[/dropcap] hazai első osztályú labdarúgó-bajnokságban eddig sosem volt még olyan, hogy a nyitófordulóban csupán egy csapat tudjon győzni –, nos a 2015/2016-os idényben ez megtörtént. A 14 csapatos pontvadászat első fordulójában hat döntetlen született, ebből három mérkőzésen gólt sem láthattak a nézők, és csak az utolsó mérkőzésen dőlt el a három pont sorsa.
Az első forduló nyitómeccsén fél óra, a második találkozón hatvan perc után beállították a csapatok a végeredményt, szombaton is az első meccsen hatvan perc után dőlt el a meccs sorsa, míg a második meccsen nem született gól, ahogy a vasárnapi két meccsen sem. A 2015/2016-os 1. Liga első győzelmét a Pandurii Târgu Jiu aratta, a csapat ráadásul idegenben tette mindezt az újonc Temesvári Poli otthonában. Érdekesség, hogy ezen a találkozón sem született találat a 60. perc után. Sikerének köszönhetően a Pandurii vezeti a hazai pontvadászatot egy forduló után.

Eredmények, műsor
Az 1. Liga első fordulójának eredményei: FC Voluntari – CSMS Iași 1–1 (1–1) /Pîrvulescu (30.), illetve Grigorie (10.)/; Astra Giurgiu – Concordia Chiajna 2–2 (1–1)
/Budescu (45.), Oros (48.), illetve Purece (45.), Oros (55. – öngól)/; Konstancai FC Viitorul – Kolozsvári CFR 2–2 (1–2) /Cernat (33., 56.), illetve Tade (12.), Guima (15.)/; Steaua – Petrolul Ploiești 0–0; CS U Craiova – FC Botoșani 0–0; Marosvásárhelyi ASA – Dinamo 0–0; Temesvári Poli – Pandurii Târgu Jiu 0–1 (0–0)
/Răduț (54.)/.
A második forduló műsora: péntek: Concordia Chiajna – CSMS Iași (18.30; Look Plus, Digi Sport, Dolce Sport), Dinamo – CS U Craiova (21; Look TV, Digi Sport, Dolce Sport); szombat: Petrolul Ploiești – FC Voluntari (18.30; Look Plus, Digi Sport, Dolce Sport), Pandurii Târgu Jiu – Steaua (21; Look TV, Digi Sport, Dolce Sport, Antena 1); vasárnap: Kolozsvári CFR – Temesvári Poli (18.30; Look Plus, Digi Sport, Dolce Sport), Astra Giurgiu – Marosvásárhelyi ASA (21; Look TV, Digi Sport, Dolce Sport); hétfő: FC Botoșani – Konstancai FC Viitorul (21; Look TV, Digi Sport, Dolce Sport).

Beszállt az Antena 1 is
Beszállt az 1. Liga közvetítésébe az Antena 1 televízió is, a csatorna az első fordulóból a Steaua–Petrolul találkozót már élőben adta. A 2015/2016-os hazai labdarúgóidény első fordulója előtt egy nappal derült ki, hogy az Antena 1 és az 1. Liga tévéközvetítési jogait birtokló máltai Intel Sky Broadcastiing (ISB) megegyezett: a bukaresti központú csatorna minden fordulóból egy találkozót, a rangadónak nevezett mérkőzést közvetíti élőben. Az Antena 1 egyébként minden találkozót élőben közvetít fizetős internetes platformján is.
Azzal, hogy az Antena 1 beszállt a hazai focimeccsek közvetítésébe, immár ötre nőtt azon tévécsatornák száma, ahol láthatóak az 1. Liga találkozói. A Digi Sport, a Dolce Sport és a Look TV minden találkozót élőben ad, a Look Plus három, az Antena 1 pedig egy mérkőzést közvetít fordulónként.
A 2015/2016-os idényben 34,1 millió euró az 1. Liga tévéközvetítési díja, így az idei szezonban a 285 találkozó után 120-120 ezer eurót zsebelhet be a román Profi Labdarúgó Liga (LPF). Az 1. Liga alapszakaszában összesen 182 mérkőzést rendeznek, a play outban 56, a play offban 30, az osztályozó során pedig két találkozó lesz. A hazai első osztályban játszó csapatok is több pénzhez jutnak, mint az elmúlt évben, ez köszönhető annak, hogy míg a 2014/2015-ös szezonban 18 felé, addig a hétvégén elrajtolt pontvadászatban csak 14 felé osztódik a tévéközvetítésekből befolyó összeg. Az elmúlt idényben a feljutó csapatok legkevesebb egymilliót kaphattak, az idei két újonc, a Temesvári Poli és az FC Voluntari pedig legkevesebb másfél millió eurót fog kapni a tévéközvetítési díjakból, míg a bajnok akár négymillió eurót is kaszálhat.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.