Csak a legfontosabbak miatt léphetünk ki az utcára: Kijárási tilalom lépett érvénybe

30

Napról napra nő a koronavírussal fertőzött betegek száma Romániában. A járvány terjedésének lassítása érdekében a legtöbb, amit eddig lehetett tenni az otthon maradás volt. Azt is csak javasolták, ám mától kötelezik a hatóságok, ugyanis mától kijárási tilalom lépett érvénybe az ország teljes területén. A katonaságot is bevetik a rendfenntartásra.

Az élet nem áll meg, csak átalakul                                                                                            Fotó: László F. Csaba

Tegnap délben egyeztetett Klaus Johannis államfő Ludovic Orban miniszterelnökkel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Victor Costache egészségügyi miniszterrel és Nicolae Ciucă védelmi miniszterrel a koronavírus-járvány okozta helyzetről. A megbeszélés után az államfő elmondta, megvitatták a szükséges további intézkedéseket és megállapodtak abban, hogy további szigorításokat vezetnek be azért, hogy a fertőzés terjedését lassítsák.
– Így az ország állampolgárai számára új közlekedési korlátozásokat vezetünk be, ugyanakkor ami eddig ajánlás jellegű volt, az kötelezővé válik a „maradj otthon” elv alapján – jegyezte meg Klaus Johannis. Az újabb óvintézkedések tegnap este katonai rendeletben is megjelentek. Eszerint már nemcsak éjszaka, hanem napközben is kijárási tilalom lesz.
– Nyilvánvaló, hogy az emberek elmehetnek dolgozni, és hazatérhetnek munkahelyükről, illetve megvásárolhatják a feltétlenül szükséges élelmiszereket. De ezek a korlátozások kötelezettségekké válnak – hangsúlyozta az államelnök.
Klaus Johannis arról is beszámolt, hogy elektronikus felügyeleti eszközöket fognak használni az intézményes karanténban vagy elszigetelésben lévők helyének megállapítására. A kijárási tilalom idején a hadsereget is igénybe veszik, így a katonák együtt fognak járőrözni a rendőrség és a csendőrség képviselőivel.
– Más intézkedések meghozatalának szükségességéről is beszéltünk, ezeket sürgősségi kormányrendeletek, kormányhatározatok vagy katonai rendeletek révén szabályozzák – mondta Klaus Johannis államfő.
Ludovic Orban miniszterelnök tegnap esti sajtótájékoztatóján cáfolta azon korábbi híreszteléseket, mely szerint a 65 éven felüliek egyáltalán nem hagyhatják el otthonukat. Bizonyos napszakokban ők is elmehetnek vásárolni, sőt abban is segítenék az idősebbeket, hogy külön kiszolgálják őket a kereskedelmi egységekben és gyógyszertárakban.

Napról napra nő a fertőzöttek száma
A hétfői legutóbbi jelentés óta 186-tal nőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma, ezzel 762-re emelkedett a kór okozta megbetegedések száma is. A fertőzöttek közül 79-et nyilvánítottak gyógyultnak. Ugyancsak a tegnapi adatok szerint a járvány nyolc halálos áldozatot is követelt.

Nincs igazolt koronavírus-fertőzés a megyében
Továbbra sincs igazolt koronavírusos beteg Hargita megyében. Tegnap újabb 12 koronavírusteszt eredménye érkezett meg, valamennyi negatív. Az érintettek egy székelyudvarhelyi központban lévő izolált személy, egy, a csíkszeredai kórházban fekvő influenzás beteg, valamint további tíz csíkszéki, külföldről hazatért személy, akik karanténban vannak. Olyan betegektől is vettek mintát, akik nem veszélyesnek minősített övezetekből, országokból tértek haza – tudta meg a Hargita Népe dr. Tar Gyöngyitől, Hargita megye tisztifőorvosától. Az egészségügyi hatóság vezetője arról is beszámolt, hogy keresik a megoldást a koronavírustesztek helyben való elvégzésére, hogy ne kelljen ezentúl a kolozsvári központba küldeni a mintákat, reményeik szerint pár napon belül megteremtik ennek lehetőségét. Dr. Tar Gyöngyi hangsúlyozta, minden eljárás, intézkedés során a protokollt követik. Közölte, további teszteket rendeltek, de még várniuk kell. Hargita megyében intézményes karanténban 20-an, házi vesztegzárban 1917-en vannak.

Megelőzési és felkészülési intézkedések a csíkszeredai kórháznál
Tegnaptól felfüggesztették tevékenységüket a járóbeteg-rendelők a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Az egészségügyi intézményben csak a sürgősségi eseteket fogadják, illetve továbbra is folytatják az előkészületeket annak érdekében, hogy ha a járványügyi helyzet megkívánja, megfelelőképpen el tudják látni a koronavírussal fertőzött betegeket – tájékoztatta lapunkat a megyei kórház.
A 74 527-es számú, 2020. március 23-án a Katasztrófavédelmi Főosztály által kiadott rendelet szerint március 24-től kezdődően 14 napra felfüggesztették a kórházakban a nem sürgősségi esetnek minősülő, későbbre előjegyezhető műtéteket, kezeléseket és vizsgálatokat. A rendelet a köz- és magánkórházakra is vonatkozik. Ugyanakkor felfüggesztették az előjegyzett vizsgálatokat a köz- és magánkórházak járóbeteg-rendelőiben. A rendelet szerint továbbá 48 órán belül kibocsátják a kórházakból mindazokat a betegeket, akik ellátása nem sürgős, és akik nem szorulnak kötelezően kórházi ellátásra.
A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban is leálltak a járóbeteg-rendelők és folyamatban van azon betegek kibocsátása, akik nem jelentenek sürgősségi esetet. Mivel az előző hetekben a krónikus betegek beutalását előbb nyolcvan, majd ötven százalékra csökkentették, az új rendelkezés már nem érint sok pácienst.
– A krónikus betegek ellátásában most a családorvosokra hárul nagy feladat. Kérjük, csak a sürgős eseteket küldjék a kórház sürgősségi osztályára. A sürgősségi osztályon értelemszerűen megnövekszik a betegforgalom a következő időszakban, ezért a többi kórházi osztály orvosai besegítenek az itteni ellátásban – fejtette ki dr. Konrád Judit kórházmenedzser.
Az egészségügyi intézményben zajlanak az előkészületek arra az esetre, ha a koronavírus-fertőzések terjedése miatt nagy létszámú beteget kell ellátni. Erre terveket dolgoztak ki, az osztályokon pedig képzések zajlanak a védőintézkedésekről és a védőfelszerelés használatáról.
A koronavírusos betegek ellátására felszabadították a kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának felületét, 32 ágyat. A fertőző betegségek osztálya számára pedig felszabadították a bőrgyógyászati osztályt, a fertőző betegségek miatt kórházi kezelésre szoruló személyeket itt fogják ellátni. Ha a járványügyi helyzet úgy alakul, a tüdőgyógyászati osztály felületét is koronavírusos betegek ellátására használják, a tüdőgyógyászati megbetegedésben szenvedő, kórházi ellátásra szoruló betegeket pedig a belgyógyászati osztályon fogják kezelni. Ugyanakkor tervben van a fertőző betegségeket kezelő osztály és a sürgősségi osztály felületeinek konténerekkel való kibővítése. Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke azt nyilatkozta, hogy a megyei önkormányzat biztosítja az erőforrásokat a kórház erőfeszítéseihez.

Segítik a kórházat
Rengeteg támogatás érkezett az elmúlt napokban a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházhoz. Erről már Hargita Megye Tanácsának kommunikációs csapata tájékoztatta lapunkat. Mint írták, a megyei egészségügyi intézmény számára többek között a csíkszeredai Rotary Club jóvoltából hordozható ventilátort, infrahőmérőket, a Medexpert Kft. adományából oxigénkoncentrátorokat és oxigéncsöveket vásároltak, az ING Ser­vice Kft. és a Sazy Trans Impex Kft. támogatásából két oxigénhálózatot sikerült kialakítani. A Csíki Anyák Egyesülete és a Polgár-Társ Alapítvány gyűjtötte adományokból pedig további védőfelszereléseket szereztek be.

Fontos az egészségügyi alkalmazottak védelme
Tegnap a kórházmenedzserekkel is egyeztetett Klaus Johannis államfő. A videokonferencián részt vett Ludovic Orban kormányfő, Marcel Vela belügyminiszter, Victor Costache egészségügyi miniszter, Nicolae Ciucă védelmi miniszter és Lucian Bode szállításügyi, infrastruktúráért és kommunikációért felelős miniszter is. Az államfő elmondta, a nemzetközi és a hazai tapasztalat azt mutatja, hogy az egészségügyi személyzet van a legnagyobb kockázatnak kitéve a vírussal való megfertőződés szempontjából. Éppen ezért prioritást jelent az egészségügyi személyzet óvása, és minden eszközt alkalmazni kell annak érdekében, hogy védve legyenek a kór ellen. Johannis azt is megjegyezte, sürgősen biztosítani kell számukra megfelelő mennyiségű orvosi maszkot és kesztyűt, védőruhát, fertőtlenítőszereket, és a kormány intézkedik, hogy a kórházak a lehető legrövidebb időn belül megkapják ezeket. Hozzátette, minden egészségügyi intézményben be kell rendezni egy szűrési zónát, ugyanakkor megfelelő munkabeosztással meg kell előzni az egészségügyi személyzet fizikai és pszichés kimerülését, hogy túl tudják vészelni ezt a krízishelyzetet.
– Ez azonban az emberektől is függ, akiknek meg kell érteniük, hogy el kell szigetelniük magukat, védekezniük kell, otthon kell maradniuk, kerülniük kell a kontaktust a többi emberrel és be kell tartaniuk az orvosok által javasolt higiéniai szabályokat – hangsúlyozta Klaus Johannis államfő.
Az elnök szerint a román egészségügyi rendszert már évek óta gyökeresen meg kellett volna reformálni, mert jelenleg nem tudja a legmagasabb minőségű szolgáltatásokat nyújtani az állampolgárok számára.
– Nagy válság közepében vagyunk, és a legjobban kell teljesítenünk azzal, amink van. Romániában szerencsére vannak még orvosok, gyógyszerészek, egészségügyi dolgozók, szakemberek, akiknek a páciensek megmentése a legfontosabb. Ők azok, akik rendkívüli áldozatokat hoznak ebben az időszakban – mondta Johannis.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek