Critical Mass

60

A hóbortok között is van jó hóbort: ilyen a kerékpározás. Csíkszeredában pár éve immár divat a kétkerekű jármű használata – valószínűleg a Tusnád Cycling Team sikerei, Novák Ede példamutató magatartása is hozzájárult a bringázás népszerűségéhez –, s e divat életformává válását segítette a városvezetés kerékpársáv-építő igyekezete is. Ez az igyekezet a kerékpárosok biztonságát hivatott szavatolni. A biztonságos kerékpározás feltételeinek megteremtésére kívánta felhívni a figyelmet a hétvégi székelyudvarhelyi kerékpáros felvonulás, a Critical Mass elnevezésű rendezvény is. A figyelemfelkeltés sajnos „jobban” sikerült, mint azt a szervezők elképzelték, ugyanis éppen a felvonulás előtt, annak útvonalán egy kerékpáros ütközött egy autóval. A jelek szerint a kerékpáros hibájából történt a baleset, de a történtek még inkább aláhúzzák e közlekedési eszköz használatának biztonságosabbá tételét, annak szükségességét. E biztonság egyik feltétele a kerékpársávok kijelölése, építése és használata, illetve használati módjának nyomon követése. Tehát nem elég, hogy kerékpársávok legyenek, azt is nyomon kell követni, s ha kell, bírságolni is a szabálysértőket, hogy az a sáv parkoló autóktól mentes legyen – azt már remélni sem merem, hogy ne meredezzenek villanyoszlopok a sáv közepén. No meg azt is számon kellene kérni – ezúttal a kerékpárostól –, hogy a biciklisáv mellett ne a közúton közlekedjen a leszűkített utcákban, körforgalomban, s ne kerékpárral keljen át az olyan gyalogátjárón, amelyen nincs kijelölt kerékpársáv. De büntetni kellene az olyan autóst is, aki úgy húz el a biciklis mellett, hogy a tükre súrolja a biciklis bal kezét, mint ahogy bírságolni kellene a jobbról előző bringást.
A tavasz érkeztével a közutakon megjelentek a motorbiciklik, a kerékpárok, az autósok viszont még nem szokták meg jelenlétüket, azt, hogy rájuk is kell figyelni. A gyalogosok sem szokták még meg, hogy a kerékpársávot hagyják szabadon, s gyakran látni a – főként gyermek vagy fiatal – biciklissel perelő időst, aki számon kéri azt, hogy rácsengetett. Ilyenkor eszembe jut az a Németországban élő idős ismerős, aki minduntalan arra figyelmeztetett, hogy ne lépjek a kerékpársávra gyalogosan, mert ha balesetet szenvedek, nem fizet az egészségbiztosító. Ennél nyomósabb érv talán nem is kellene a szabály betartására.
A közúti közlekedést szabályok, normák szabályozzák a közlekedésben résztvevők biztonságának szavatolása érdekében. Tehát biztonságunk érdekében nem kell egyebet tenni, mint betartani és betartatni a szabályokat. S nem föltétlenül arra lenne szükség, hogy ha kell, ha nem bírságolják a szabálysértőket, hanem például felhívni a figyelmet a szabálytalanságra. Tehát a közlekedésrendszer ne csak a Brassói úton leselkedjen a gyorshajtókra, hanem mondja el a kerékpársáv mellett az úton közlekedő biciklisnek, hogy kötelező a kijelölt sáv használata, nem opcionális. De erre még nem hallottam példát…
A kritikus tömeg elnevezésű rendezvény figyelmeztetés: arra hívja fel a figyelmünket, hogy jobban vigyázzunk egymásra, ezáltal pedig önmagunkra.

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.