Colstokkal mért szaktudás

51

Országos faipari tantárgyversenynek ad otthont a székely­udvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola: 23 megyéből közel 40 középiskolás diák veszt részt a megmérettetésen, amely ma délután ünnepélyes eredményhirdetéssel ér véget.

Hétfőn rajtolt, ma ér véget Székelyudvarhelyen a faipari termékek gyártásának országos tantárgyversenye, amelyre az ország számos településéről érkeztek diákok és tanárok.
A verseny nemcsak szakmai, hanem oktatáspolitikai szempontból is jelentést hordoz, jelezték a résztvevőket köszöntő politikusok. Borboly Csaba megyeitanács-elnök például azt hangsúlyozta ki, mennyire fontos, hogy azok a gyerekek, akik szeretnének szakmát tanulni és itthon megélni, megkapják erre a lehetőséget, illetve általános helyzetképként azt, hogy a romániai szakoktatást a politikusok szétverték, és sürgősen újjá kell építeni. Megjegyezte, a megyei tanács a helyi önkormányzatokon keresztül is támogatja a szakoktatást nyújtó intézményeket, továbbá pályázatot hirdet az azok mellett működő egyesületeknek, alapítványoknak, és ösztöndíjat hozott létre szakiskolásoknak. Bunta Levente polgármester megjegyezte, Székelyudvarhely esetében az ipar kiemelt szereppel bír, itt termelik a megye GDP-jének 50 százalékát, és innen kerül ki a megye exportjának több mint 80 százaléka is. A városban a faiparnak is jelentős hagyományai vannak: „Van egy mondás, mely szerint az ember adja a hely szellemét. Miközben az udvarhelyi Famos bútorgyárnak sikerült az elmúlt huszonöt év alatt fennmaradni és fejlődni, a csíki bútorgyár már tizenöt éve nem működik. Azért, mert az emberek adják, éltetik egy hely szellemét. Ezért is mondom azt, hogy ha valaki megtanul egy szakmát, azt senki nem fogja tudni elvenni tőle. Lakását, házát, földjét igen, a szakmáját, a tudását viszont nem. És reméljük, hogy a szakemberek előbb-utóbb meg is kapják a nekik illő tiszteltet ebben az országban” – fogalmazott.
A versenyszakasz kedden délelőtt írásbeli vizsgával kezdődött, tegnap a környéket fedezhették fel a tanulók és a kísérő tanárok, a parajdi sóbányát, a sószorost, illetve Szovátát látogatták meg – számolt be Szakács Paál István, a házigazda tanintézmény igazgatója. Ma délelőtt lesz még egy írásbeli megmérettetés, majd délután eredményhirdetés.
A tantárgyversenyen az ország 23 megyéjéből összesen 38 tanuló vesz részt, 21 kísérő tanárral. A vizsgáztató bizottságnak 16 tagja van. A megmérettetés román nyelven zajlik, mindössze három magyar van a diákok között. Helyi versenyző nincs.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek