Civil város, Gasztro utca, sok jó szám

Udvarhely Napok

276

Jó programok, jó emberek, jó étel, jó ital, jó zene, nagyszerű helyszín és hangulat. Péntektől vasárnap estig, három napig állt a bál Székelyudvarhelyen. A szervezők, meghívottak kitettek magukért, a vásárosok kitették a magukét – nívós és bőséges volt a kínálat, lett légyen szó gasztronómiáról, kultúráról, oktatásról, tudományról, technikáról, szórakoztató előadásokról. Bár délutánonként menetrendszerűen eleredt az eső, viharos szél is tépázta a tematikus sátrak ponyváját, ez sem kicsiket, sem nagyokat nem riasztott el attól, hogy kiélvezze az idei Udvarhely Napokat: ezrek fordultak meg a fesztiválosra szabott ünnepnapok helyszínén, a Sétatéren. Mi is ott voltunk, néhány képben mutatjuk, elmeséljük, mit láttunk, hallottunk.

Jó ötlet volt a Városi Parkba helyezni a városnapi programokat. A Nagy-Küküllő parján, a lombos fák alatt a nagy melegben is kellemes időtöltésben lehetett része kicsinek-nagynak egyaránt. Színes függőágyak várták a fák alatt a pihenni vágyókat, számos civil szervezet rendezett be barátságos, jó hangulatú sátrat, babzsákokon, raklapokra helyezett párnákon kényelmesen üldögélve vehetett részt számos tevékenységben, hallgathatott előadást akár egészségügyi, akár kommunikációs, akár gazdasági témában. Szombati, kora délutáni sétánk idején is pezsgett az élet a parkban, nagy közös piknik, vagy még inkább igazi fesztiválos hangulat uralkodott a Sétatéren és környékén. Az Artera Alapítvány népi játszóteret alakított ki, játékaik nagy népszerűségnek örvendtek. A gólyalábat a gyerekek zöme kipróbálta.

Fotó: Asztalos Ágnes

Változatos, színvonalas volt az idei Udvarhely Napok zenei kínálata. A nyitónapon, pénteken nagyot ütött az Anna and the Barbies koncertje. Az egyedi hangulatú, modern rockzene, a szókimondó szövegeket szinte színészként előadó frontember, Pásztor Anna sokakat meglephetett, talán eddig ez volt a legformabontóbb választás a városnapok történetében. Helyi bandák is teret kaptak, zenélt a Shadows, a Transylvanium, majd szombaton a blues koronázatlan magyar királya lépett a színpadra, Deák Bill Gyulára rengetegen kíváncsiak voltak, meg is kapták a várt nagy dalokat. A minőségből, színvonalból vasárnap sem adtak alább a szervezők: Szabó Balázs és bandája, majd a Honeybeast búcsúztatta az idei Udvarhely Napokat.

A Civil Város legnagyobb „negyede” a Caritas miniváros volt. A Gyulafehárvári Caritas Szociális Gondozás udvarhelyi munkatársai, rengeteg önkéntes segítségével a családokat csalogatta az asztalok köré, volt itt posta, ékszerészet, baba-mama sátor, mozi, pékség és még lelki patika is. Mindenikben ötletes képességfejlesztő tevékenységekbe vonták be a gyerekeket, szüleiket, ahol a kicsik ún. mancsokat gyűjthettek, amiket apró, kis értékekre válthattak be. Az együtt töltött minőségi idő erősíti a családi kapcsolatokat – ez lebegett a miniváros kialakítóinak szeme előtt. Itt állandóan nagy volt a tömeg.

Fotó: Asztalos Ágnes

20 éves a MÜTF Oktatási Központ ernyőszervezet – a jubiláló tanintézmény érdekes, egyedi programokkal várta, cseresznyézéssel is csalogatta a népeket. Lehetett rendhagyó, bicikliből készült szerencsekereket pörgetni, óriási szappanbuborékot fújni, olvasnivalót turkálni, idegen nyelveket játszani. Megtudhatták a betérők, hogy mikor kell vizet inni és még egy jegyet is kaptak önmagukhoz azok, akik együtt barangoltak a hangulatgazdával, Szabó Attila kommunikációs munkatárssal a hangulat(tér)képen. Szórakozás volt, nem középiskolás fokon!

Fotó: Lázár Emese

A gimis évekről, Koppányságának eredetéről, arról, hogy miként vette üldözőbe druszája, Koppány, a Zsolt, aki elől ma is „pajtáskodva elszaladna”, a kolozsvári évekről, a polgárpukkasztó debütről, a szöveghagyományokban való kéjelgés felesleges voltáról, de még egy mámoros homályba vesző kocsonya-partiról is szó esett szombaton, az Észműves-sátor ponyvája alatt. Nagy Koppány Zsolt írót alaposan kikérdezte pályatársa, Zsidó Ferenc. A kacagtatós purparlét Lakatos Róbert rendező Személyi figyelő című, Nagy Koppány Zsolt novellájából készült rövidfilm bemutatása követte és a szerző köteteinek dedikálása zárta.

Fotó: Lázár Emese

Asztalos Ágnes, Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.