Civil összefogás eredménye Udvarhelyen: Három lélegeztetőgép

54

Tegnap délután három, Mexikóból érkezett új lélegeztetőgépet adtak át az adományozók a székelyudvarhelyi kórháznak. A gyűjtés nem áll le, továbbra is várják a nagylelkű támogatók felajánlását.

Lukács Antal kórházvezető fogadja az adományokat. Közösségi erő                                     Fotó: Lőrincz Csaba

Elsőként Gálfi Árpád polgármester köszönte meg a városlakók nevében a vállalkozók példás összefogását, nagyvonalú támogatását, illetve az önkormányzat csapatának emberpróbáló munkáját. Amint elmondta, Székelyudvarhely ebben a válságos időszakban is élen jár a megelőző intézkedések meghozatalában, illetve a felkészülésben.
– Óriási erőfeszítések árán és világszintű kapcsolatok kihasználásával sikerült beszerezni Mexikóból az új gépeket. Mindenki tisztában van azzal, hogy a járvány okozta zárolások, exporttiltások, határok lezárása közepette mennyire nehéz orvosi műszereket, lélegeztetőgépeket beszerezni, a legtöbb gyártó cég a nyár közepére, végére vállalta volna a szállítást. Az óriási nehézségek ellenére kijelenthetjük, hogy az orvosi eszközök beszerzésében is élen járunk – fogalmazott a polgármester, megköszönve a magánszemélyek, vállalkozók önzetlen támogatását.
Arról is beszámolt, hogy noha a megyei tanács is ötszázezer lejjel támogatta a városi kórházat, és a város is elkülönített a kórház számára saját költségvetésből, de a közpénzekből történő beszerzések, közbeszerzési eljárások előírásainak betartása lehetetlenné tette volna az ilyen rövid időn belül elérhető eredményeket.
A polgármester megköszönte Bartók Sándornak, a Multipland Kft. tulajdonosának, hogy a Szent Pio Egyesület köré csoportosulva további nagylelkű vállalkozók adományaiból megteremtették az anyagi fedezetet az orvosi eszközök, felszerelések jelentős részének beszerzésére. Közel másfél millió lej gyűlt össze néhány vállalkozótól, ami lehetővé tette a gyors intézkedést. A Szent Pio Egyesület mellett a székelykeresztúri Avicoopex Kft. is adományozott egy lélegeztetőt a városi kórháznak, a Rotary Club pedig két lélegeztetőgépet rendelt meg, továbbá az UKKSZ, a Maxol és az Inserviz az intenzív ellátáshoz szükséges eszközökkel járult hozzá a kórház felszerelésének bővítéséhez.
A Székelyudvarhelyért Közösségi Alapítvány is számos adományozótól gyűjtött össze támogatást a kórháznak kisebb értékű eszközök, védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek beszerzésére. A polgármester ígérte, a támogatók, adományozók listáját a későbbiekben közzéteszik, ugyanakkor további adakozók jelentkezésére is számítanak. Köszönetet mondott Hajdó Csaba tanácsosnak, aki az Alt Technologies mexikói leányvállalatát bevonva segített a lélegeztetőgépek beszerzésében, szállításának szervezésében.
Bartók Sándor azokról a magánszemélyekről és cégtulajdonosokról beszélt, akik önként, felszólítás nélkül keresték meg és ajánlották fel támogatásaikat: Pál Dénes, a Melinda Impex tulajdonosa magánszemélyként, ugyanakkor az Inserviz, a Maxol és a Viaduct. Két nap alatt 50–500 ezer lej közötti támogatásokból több mint egymillió lej gyűlt össze, amiből elindították az immár megérkezett lélegeztetők beszerzését. Második körben újabb igény érkezett a kórház részéről, egy vérgáz-analizátor gépnek a szükségessége, így több cég – a Sazy, az Eurato, a Farmacom – is csatlakozott.
– Még vannak anyagi lehetőségeink, a további egyeztetések reményében szeretnénk a támogatást folytatni – mondta Bartók.
Hajdó Csaba tanácsos szerint sokat elmond az udvarhelyi vállalkozókról az a tény, hogy a lélegeztetőgépek megvásárlásához szükséges összeg egy nap alatt gyűlt össze, 48 óra alatt pedig elindíthatták a beszerzést. Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház főigazgatója is mindenkinek megköszönte a támogatást, beleértve azokat az idős embereket is, akik a nyugdíjukból ötven lejt ajánlottak fel a városi kórház számára.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek