2021, január 17, vasárnap.

Civil lőtér a kavicsbányában

Civil lőteret hoznának létre a csík­szentimrei kavicsbányában – hangzott el a pénteken délután tartott csíkszentimrei fa­lugyűlésen. A kezdeményezők hangsúlyozták, mindez még csak ötlet, de amennyiben a helyiek támogatják az elképzelést, belátható időn belül megvalósulhatna, s számtalan használója is lehetne, a környéken, ugyanis nincs hasonló létesítmény.

 

Az elhagyott kavicsbánya. Hasznosítanák
Az elhagyott kavicsbánya. Hasznosítanák

[dropcap]C[/dropcap]ivil lőtér nem létezik a környéken. A legközelebbi Bras­sóban van, de az fedett lőtér, tehát bizonyos célokra nem megfelelő – világosított fel András Róbert, a Dakota Security Service Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint az országban tabu témaként kezelik a lőterek kérdését, a környező országokkal ellentétben.
– Lőtérre mindenkinek szüksége lenne, aki fegyverviselési engedéllyel rendelkezik – mondta. – Az éles fegyvereket, az önvédelmi fegyvereket és a vadászfegyvereket is időszakonként „be kell lőni”, be kell állítani, de nincs egy hely, ahol ezt hivatalosan meg lehet tenni. Most sajnos összevissza próbálja ki mindenki a fegyvert, régi kőbányákban vagy más helyeken süti el, de ezt törvényes keretek közé kellene hozni.
András Róbert szerint az általa vezetett biztonsági cég munkatársainak sincs ahol gyakorolni, nincs ahol szakmai felkészítőket sem tartani, és ha nem tudnak gyakorolni, nem is tudnak szakmailag fejlődni. Többek között ebből a hiányból született meg az elképzelés lőtér kialakítására a csíkszentimrei kavicsbányában.
– A fedett lőtér előnye, hogy időjárástól függetlenül működhet. A vadászoknak viszont nem felelne meg, mert abban nem lehet például koronglövészetet végezni. A csíkszentimrei kavicsbánya viszont jó terep erre a célra, a mező szintje alatt, és megfelel az előírásoknak. Szintén a szentimrei bánya előnye, hogy a lőtér nem befolyásolja a mezőgazdasági területek használatát, nem kell lezárni a környéket, mint a csíkszeredai katonai lőtér esetében, ahol nem lehet mellette járkálni.
A lőtérre vonatkozóan tervet kell készíttetni, golyófogó falakat emelni, s a létesítményt szakértőkből álló bizottságnak is jóvá kell hagynia, tudtuk meg a kezdeményezőtől, aki több társával együtt hozná létre a környék első civil lőterét.
A csíkszentimrei kavicsbánya egy része az önkormányzaté, másik része magántulajdonban van, de a lőtér részére csak az önkormányzati területet bérelnék. A helyi önkormányzat hatástanulmányt készíttet, többek között a lövések zajára vonatkozóan, majd a tanács dönt arról, hogy elvi beleegyezését adja-e a lőtér létesítéséhez.
– Mi úgy gondoljuk, hogy az önkormányzat többszörösen nyerne a lőtérrel – vélekedett András Róbert. – A bérleti díjon kívül rendben tartanánk a helyet, és vinné a falu nevét, mert nemzetközi versenyeket is lehetne szervezni a felhagyott kőbányában. Biztonsági cégek, rendvédelmi szervek, civilek, vadászok, sportlövők egyaránt használhatnák.
A falugyűlésen volt, aki fenntartásokkal fogadta az elképzelést, de a jelenlevők többségének tetszett a lőtér ötlete – tudtuk meg Fülöp Kinga alpolgármestertől, aki azt is elmondta, hogy jelenleg a felhagyott kavicsbányát sokan illegális szemétlerakónak használják.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb