csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Ciorbea: kevéssel tudok hozzájárulni az igazság kiderítéséhez

Tanúként hallgatták ki Victor Ciorbeát az 1990-es bányászjárás ügyével kapcsolatban. A jelenleg a nép ügyvédje hatáskörét ellátó Ciorbeát a szakszervezetek akkori szerveződéséről kérdezték a bukaresti Főügyészségen.

Tízezer vájár vett részt a bányászjárásban. Hivatalosan is a felelősöket keresik

Az ún. bányászjárás idején, 1990. június 13–15. között még nem ő vezette a Romániai Szabad Szakszervezetek Országos Szövetségét (CNSRL), amely magában foglalta az ipari ágazat szakszervezeteit is, hanem csak a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) volt az elnöke. A CNSRL élére csak a június 28–29-i kongresszus során választották meg, tehát az események után mintegy két héttel – tisztázta akkori pozícióját Ciorbea. „Sokkal nem tudtam hozzájárulni az igazság kiderítéséhez. A szakszervezetek megszervezéséről kérdeztek, azt kellett tisztáznom, milyen funkciót töltöttem be abban az időben” – mondta az újságíróknak a Főügyészségről távozóban.
Ciorbea tanúként való kihallgatása, ha nem is szolgált jelentős új információval, jelzésértékű: a katonai ügyészség múlt év december 23-án jelentette be, hogy emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt bűnvádi eljárás indul Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman volt miniszterelnök, Virgil Măgureanu, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt vezetője ellen az 1990-es bányászjárás ügyében. Ugyanebben a dossziéban bűnügyi eljárás indult továbbá az akkori ideiglenes kormány miniszterelnök-helyettese, Ge­lu Voi­can-Voi­culescu, a Nemzeti Megmentési Front (FSN) első alelnöke, Ni­colae Dumitru, valamint Mu­gurel Cristian Florescu volt főügyész-helyettes, a Katonai Ügyészségek Igazgatóságának egykori vezetője ellen is. Augustin La­zăr főügyész azt ígérte, hogy az ügyben 2017 elején várható megoldás. „A bányászjárással kapcsolatos dosszié a kivizsgálás első fázisában van, a bizonyítékok ellenőrzését követően meghallgatják a védelmet, majd megoldás születik az ügyben, ez a jövő év első hónapjaiban várható” – nyilatkozta akkor.
A katonai ügyészség nyilatkozata szerint 1990. június 11. és 15. között a gyanúsítottak „általános és szisztematikus támadást” szerveztek meg és vezettek le a civil lakosság, a bukaresti Egyetem téren tüntető tömeg, illetve a főváros lakossága ellen, bevonva a támadásba a Belügyminisztérium, a védelmi minisztérium, a SRI erőit, illetve több mint tízezer bányászt és az ország különböző pontjairól érkezett más munkásokat. A „támadás” nyomán négy személy életét vesztette, 1272-en megsérültek, 1242 személyt pedig megfosztottak alapvető szabadságjoguktól.

[box type=”shadow” ]Leadták az ombudsman leváltását kérő petíciót

Leadták tegnap a nép ügyvédje székhelyén azt az interneten indított és aláírt petíciót, amelyben több mint 138 ezren követelik Victor Ciorbea lemondását. Az intézmény székhelyén Ciorbea is ott volt, és az ombudsman szóba is állt a petíció kezdeményezőivel, de azt kérte, ne filmezzék élőben. Korábban úgy nyilatkozott a leváltását szorgalmazó petíció aláíróiról, hogy azok „szegény emberek, akik nem tudják, miről van szó, és nem volt sem türelmük, sem érdeklődésük, hogy elolvassák az óvást, amit megfogalmaztam”. Ciorbea alkotmányossági óvást emelt az a törvény ellen, amely értelmében nem lehet a kormány tagja olyan személy, akit jogerősen elítéltek. Voltaképpen emiatt nem lehetett kormányfő a legutóbbi választások után Liviu Dragnea PSD-elnök sem. A nép ügyvédje azt mondta, amiatt emelt kifogást, hogy a három hatalmi ág vezetőinek egyforma feltételeknek kellene megfelelniük. [/box]

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb