Cioloșék feljelentésmintával segítik a sértetteket

Kártékonynak minősítette Johannis a kormányt

208

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) meg kell értenie, hogy kártékony a párt jelenlegi vezetése és a kormány – nyilatkozta tegnap Klaus Johannis államfő, aki ugyanakkor kijelentette: az erőszak és a tüntetések brutális leverése elfogadhatatlan, a bűnösöknek a törvény előtt kell felelniük. A Románia 100 platform és több más civil szervezet büntetőjogi feljelentést tett a legfőbb ügyészségen a Román Csendőrség vezetősége, a belügyminiszter és Bukarest prefektusa ellen. 

Fotó: wall-street.ro

Klaus Johannis államelnök tegnap a múlt hét óta tartó tüntetések kapcsán szólította fel a szociáldemokratákat, hogy vegyék komolyan a tüntetéseket. „Az emberek továbbra is lázadni fognak, ha semmibe veszik őket. A PSD-nek meg kell értenie, hogy kártékony a párt jelenlegi vezetése és a kormány, s ennek beláthatatlan következményei lesznek. Felszólítom a szociáldemokratákat, hogy vegyék nagyon komolyan az utóbbi napok tüntetéseit és értsék meg, hogy nem az emberek ellen, hanem az emberek érdekében kell kormányozniuk” – hangsúlyozta Johannis.
Ugyancsak tegnap kijelentette: „Az erőszak és a tüntetések brutális leverése semmilyen formában sem fogadható el. (…) A bűnösöket mielőbb azonosítani kell, és a törvény előtt kell felelniük” – hangsúlyozta Johannis.
A tüntetők és a karhatalmai erők összecsapásába torkolló pénteki megmozdulás 58 résztvevője kért törvényszéki orvosi igazolást sérüléseiről – tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget orvosi források. Ugyanazon források szerint tegnap még folyamatosan jelentkeztek a sértettek, hogy igazolást kapjanak.
A Románia 100 platform és több más civil szervezet ugyanakkor büntetőjogi feljelentést tett tegnap a legfőbb ügyészségen a Román Csendőrség vezetősége, a belügyminiszter és Bukarest prefektusa ellen. A Románia Együtt Mozgalom vezetője, Dacian Cioloş volt miniszterelnök szerint a csendőrség vezetői mellett Carmen Dan minisztert és Speranţa Clişeru prefektust terheli a felelősség a rendfenntartóknak a pénteki kormányellenes demonstráción történt közbelépése nyomán történtek miatt.
„Ez a tüntetés egyrészt a beépített vagy beépült provokátorok, huligánbandák, másrészt pedig az állami hatóságok, a csendőrség aránytalan reakciója miatt fajult el. Azok számára, akik ott voltak, és akik hisznek a demokráciában, nagyon fontos tisztázni, hogy kit terhel adminisztratív felelősség, illetve büntetőjogi felelősség mindazért, ami ott történt” – mondta tegnap sajtótájékoztatón a volt kormányfő.
Cioloş hozzátette, alakulata az érintettek rendelkezésére bocsát egy feljelentésmintát, „hogy harcoljanak jogaikért, kérjenek magyarázatot”.
A volt miniszterelnök szerint demokratikus országban megengedhetetlen, hogy azok az állami hatóságok, amelyeknek védeniük kellene a rendet és a békésen tüntetőket, utóbbiak ellen fordulnak.
A Románia 100 platform honlapján közzétett közlemény értelmében Carmen Dan belügyminiszter, Speranţa Clișeru bukaresti prefektus, valamint a csendőrség vezetősége ellen hivatali visszaélés, „a békésen tüntetőket sértő, megfenyegető és ütlegelő csendőrök” ellen pedig visszaélésszerű magatartás miatt kérnek kivizsgálást.

Keresik a csendőr fegyverét
Tegnap reggeli nyilatkozatában Ionel Corbu, az erőszakba torkollt demonstráció ügyében vizsgálódó katonai ügyészség főügyésze elárulta: nem találták még meg a pénteki, bukaresti tüntetésen megvert csendőrnőtől ellopott fegyvert. „Tudomásom szerint még nem találták meg a csendőrnő fegyverét. Ebben az ügyben a fővárosi ügyészségen dolgozó kollégák folytatják a nyomozást” – mondta az újságíróknak. Corbu ugyanakkor bejelentette, az in rem eljárás során azt is megvizsgálják, hogy a csendőrök miért hagyták „elszigetelődni” két kollégájukat, akiket így körbevett és brutálisan megvert néhány tüntető.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.