Cioloş is sürgeti az APIA-t

112

Az utolsó percig dolgozva, alkalmazottait a hétvégén és a hétfő–keddi munkaszüneti napokon is berendelve próbálja a lehető legtöbb gazdát területalapú támogatáselőleghez juttatni a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. Az alaptámogatásból járó hektáronkénti 53 euró mellett, úgy tűnik, az agrár-környezetgazdálkodási támogatási csomagok folyósítását is elindítják.

Mélyszántás Csíkszentkirály határában. Ősz helyett télbe csúszik a területalapú támogatáselőlegek folyósításaFotó: Domján Levente
Mélyszántás Csíkszentkirály határában. Ősz helyett télbe csúszik a területalapú támogatáselőlegek folyósításaFotó: Domján Levente

A kormányfőnek is elfogyott a türelme: az informatikai problémák ellenére is a területalapú támogatáselőleg folyósításának gyorsítására szólította fel mezőgazdasági miniszterét és a kifizetési ügynökség vezetőjét Dacian Cioloş, miniszterelnök. A kormányfő Achim Irimescu tárcavezetőt felkérte: intézkedjen, hogy december elejéig – az előlegfolyósítás határidejéig – a lehető legtöbb igénylő támogatás-előleghez jusson.
Mihai Puţintei, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezérigazgatója tegnap kijelentette: a területalapú támogatáselőleg átutalási megbízását több mint 10 ezer gazda nevére kiállítva már reggel eljuttatták a kincstárhoz. Elmondta, az átutalások sorát a hétvégén is folytatják: a támogatáselőleg folyósítása érdekében pedig a kifizetési ügynökség munkatársai a november 30-i, illetve a december 1-jei munkaszüneti napokon is dolgoznak.
Újdonság, hogy a gazdák az egységes területalapú támogatásból (SAPS) származó hektáronkénti 53 eurós, azaz 69,75 százalékos előlegen túl az agrár-környezetgazdálkodási támogatásokból is előlegre számíthatnak: az APIA ezúttal az agrár-környezetgazdálkodási csomagokra járó támogatási összegek 84 százalékát folyósítja.
Az agroinfo.ro agrárhírportál tegnap a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől kapott közleményre hivatkozva a támogatási előlegek hivatalos átváltási árfolyamát is közzétette: a hektáronkénti 53 eurós SAPS-támogatási előleget az ügynökség 4,4176 lej/euró árfolyamon, míg az agrár-környezetgazdálkodási támogatásokat 4,4828 lej/euró átváltási árfolyamon számolva, lejben folyósítja a támogatást igénylő gazdák számlájára. Az agrár-környezetgazdálkodás P1-es csomagja – a magas természeti értékű gyepterületek művelésére – keretében hektáronként 124 euróra, a hagyományos gazdálkodást ösztönző P2-es csomag keretében hektáronként 58 euróra, a haris madár védelmére kínált P3-as csomagban hektáronként 209 euróra, míg a másodvetésű, zöldtrágya-támogatásként igénybe vehető P4-es csomag révén hektáronként 130 euróra jogosultak a gazdák. Ebből most, 84 százalékos előlegként a P1-csomagból hektáronként 104,16 euróra (467 lejre), a P2-esből 48,72 euróra (hektáronként 218,4 lejre), a P3-asból 175,56 euróra (787 lejre), míg a P4-es csomagból hektáronként 109,2 euróra (489,52 lejre) számíthatnak a támogatásra jogosult mezőgazdasági termelők.
Az agrár-környezetgazdálkodási támogatások kifizetési szándékát lapunknak Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója is elismerte.
– Éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy valahogy kezdjük el a kifizetést. De nem rajtunk múlik, hanem a központi számítógépes rendszeren – tette hozzá a szakember.

[box type=”shadow” ]Leváltják az APIA és AFIR vezetőjét

Florin Marius Faur veszi át december 2-ától Mihai Puţinteitől a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség vezetését – jelentette be tegnap Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter. Faur jelenleg is az APIA kötelékében dolgozik: 2012-től a kifizetési ügynökség Temes megyei igazgatója, ám az APIA országos irányítását már korábban, a 2010 és 2012 közötti időszakban is ellátta. A tárcavezető további személycserékről is döntött: a Daniel Constantin korábbi mezőgazdasági miniszterrel együtt távozó George Turtoi államtitkár helyére az egy hete jelölt Alexandru Potor, a LEADER helyi akciócsoportok országos szövetségének elnöke helyett Sorin Radu, a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) szatmárnémeti regionális központjának igazgatója érkezik. Sorin Radu mezőgazdasági államtitkári kinevezése szintén december 2-ától szól: hatáskörébe a két kifizetési ügynökség – az APIA és AFIR – irányítása tartozik. Meg nem erősített információk szerint Achim Irimescu David Eugen Popescu, az AFIR országos vezérigazgatója helyett is másra akarja bízni az ügynökség vezetését: az AFIR vezérigazgatói tisztségének várományosaként Szakál András volt alprefektus, a Közalkalmazottak Országos Ügynökségének korábbi elnökének nevét emlegetik.[/box]

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek