Címvédésre törekszenek a svédek

A csoportos jégkorong-világbajnokság

46

A Finnország – Kanada mérkőzéssel rajtol Kassán az A csoportos jégkorong férfi világbajnokság, amelyen viszont a legnagyobb esélyekkel az oroszok indulnak.

Újra találkoznak. Svédország és Svájc a B csoportban mérkőzik meg egymással

Triplázásra készül a címvédő és tavalyelőtt is győztes svéd jégkorong-válogatott a péntektől május 26-ig tartó szlovákiai A csoportos világbajnokságon.
A háromkoronások első számú kapusa egy NHL-es sztár, Henrik Lundqvist lesz, és ez komoly tartást adhat annak a csapatnak, amelynek hét tagja 2018-ban is részese volt a sikernek. Mindeddig utoljára a csehek tudtak egymást követő három vb-n diadalmaskodni 1999 és 2001 között. Ha most is a svédek győznének, akkor 12. aranyérmükkel az örökrangsor harmadik helyén éppen a cseheket érnék be (a csehek a jogelőd csehszlovákokkal közösen értek el egy tucat elsőséget, egyaránt hat-hat alkalommal állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára).
A legtöbb világsztárt az oroszok vonultatják fel, ezekben a játékosokban pedig közös, hogy csalódás volt számukra az észak-amerikai profiliga szezonja. Nyikita Kucserov hiába nyerte meg az alapszakaszt a Tampa Bay Lightninggal és lett pontkirály, a rájátszás első körében nyert meccs nélkül esett ki a csapata. Társa, a kapus Andrej Vaszilevszkij minden fontos mutatóban a legjobb volt, de a play offban ezt nem tudta megismételni. A gólkirály Alekszandr Ovecskin, valamint Jevgenyij Kuznyecov a Washington Capitalsszal címvédőként vágott neki a rájátszásnak, de már a nyitó fordulóban búcsúztak. A háromszoros Stanley Kupa-győztes Jevgenyij Malkin a Pittsburgh Penguins korai kiesése után szeretne vigasztalódni Szlovákiában. Ilja Kovalcsuk a Los Angeles Kingsszel be sem jutott a play offba.
A pittsburgh-i Sidney Crosby nem vállalta a vb-t, akárcsak Connor McDavid, így Kanada két emblematikus játékosa nélkül áll ki. Ezzel együtt a tengerentúli csapattal mindig számolni kell. Legnagyobb sztárjuk a kétszeres Stanley Kupa-győztes kapus, Matt Murray (Pittsburgh), valamint a torontói John Tavares.
Az oroszoknak – a jogelőd szovjetekkel együtt – 27, a kanadaiaknak 26 vb-elsőségük van a rangsor első, illetve második helyén.
A részt vevő 16 csapat két csoportban küzd. Az 1–4. helyezettek a negyeddöntőben folytatják, míg a két utolsó kiesik a divízió I/A-ba, és jövőre többek között a magyarok és a romániai válogatott ellen lép jégre. A tavalyi, budapesti divízió I/A vb-ről feljutott britek és olaszok célja a bennmaradás.

A csoportok

A csoport (Kassa): Kanada, Egyesült Államok, Finnország, Németország, Szlovákia, Dánia, Franciaország, Nagy-Britannia.
B csoport (Pozsony): Svédország, Oroszország, Csehország, Svájc, Norvégia, Lettország, Ausztria, Olaszország.

A hétvégi műsor

Ma: Finnország – Kanada (17.15), Oroszország – Norvégia (17.15), Egyesült Államok – Szlovákia (21.15), Csehország – Svédország (21.15).
Holnap: Dánia – Franciaország (13.15), Svájc – Olaszország (13.15), Németország – Nagy-Britannia (17.15), Lettország – Ausztria (17.15), Szlovákia – Finnország (21.15), Norvégia – Csehország (21.15).
Vasárnap: Egyesült Államok – Franciaország (13.15), Oroszország – Ausztria (13.15), Dánia – Németország (17.15), Olaszország – Svédország (17.15), Nagy-Britannia – Kanada (21.15), Lettország – Svájc (21.15).

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek